Žene otvoreno počele da pričaju o svojem abortusu

Guverneka Alabame Kay Ivey potpisala je gotovo potpunu zabranu abortusa kao zakon ove američke savezne države, čak i u slučaju silovanja i incesta.

Ivey je nazvala zakon o zaštiti ljudskog života, koji će da stupi na snagu za šest meseci, “moćnim testamentom dubokog uverenja Alabamaca da je svaki život dragocen i da je svaki život sveti dar od boga”. Trebalo bi da se naglasi je da je u senatu Alabame za zakon glasalo 25 (od ukupno 35) republikanskih zastupnika – sve muškarci i belci.Aktivistkinja za pravo žena na izbor o abortusu Jenna King-Shepherd gledala je glasanje iz galerije zgrade Senata, prenosi Guardian, i bila je zgrožena što su zastupnici ispred sebe imali žrtve silovanja koje su dale iskaz tokom rasprave o zakonu, ali su nakon toga svejedno glasali za kontroverzni zakon.“Gledali su ih u oči i onda su glasali protiv njih. To je bila najužasnija stvar koju sam dosad videla”, rekla je King-Shepherd.

Slična je zabrana već uvedena u Džordžiji, gde je guverner Brian Kemp potpisao “zakon o otkucajima srca” kojim se zabranjuje abortus fetusa čiji rad može da se detektuje, što je otprilike u šestoj nedelji trudnoće – kada mnoge trudnice još ni ne znaju da su trudne.

Ohio i Mississippi su takođe uveli “zakone o otkucajima srca”. No za razliku od ovih država, u Alabami je abortus zabranjen u bilo kojem stadijumu trudnoće.Jedini slučaj u kojem će abortus da ostane dopušten jeste “kako bi se izbegao ozbiljan zdravstveni rizik za nerođeno dete ili majku” ili ako “nerođeno dete ima smrtonosnu anomaliju”.

Osobe koje obavljaju abortus će u Alabami, nakon što zakon stupi na snagu, kazneno da odgovaraju zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina zatvora, dok žena koja obavlja abortus neće biti kazneno odgovorna.Ovi drakonski zakoni o abortusu gotovo će sigurno biti osporeni zbog kršenja čuvene odluke Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade iz 1973. kojom je legalizovan abortus u prvom tromesečju trudnoće. To pak znači da će Vrhovni sud ponovo da odluči o zabrani abortusa.

No ovog puta, nakon dugogodišnje kampanje, “pro-life” aktivista iz redova religiozne desnice i nakon što su konzervativne sudije koje su postavili Donald Tramp i drugi republikanski predsednici postali većina na Vrhovnom sudu, odluka će da bude još neizvesnija.

Zabrana je izazvala žestoke kritike, proteste i najave tužbi. Predsednica neprofitne organizacije Planned Parenthood, najvećeg američkog pružatelja abortusa i drugih reproduktivnih zdravstvenih usluga i seksualne edukacije, Leana Wen, poručila je kako će njena organizacija “učiniti sve što treba kako bi zaustavila ove opasne zabrane tako da njihove pacijentkinje mogle da nastave dobivati negu koja im je potrebna.”Mi smo u borbi naših života za živote naših pacijenata i spremni smo da se borimo sa svime što imamo… Ako ovo zvuči kao opasna i distopijska budućnost za žene, onda je to zato što to i jeste. Ono što se smatralo preekstremnim za lokalne političare pre samo par godina sada postaje zakon u nekim državama“, rekla je Wen.

Iskustva


A pod heštegom #youknowme žene su počele na društvenim mrežama da dele svoja iskustva s aburtusom.

Hešteg kampanju je počela američka glumica Busy Philipps.

“Jedna od 4 žene imale su abortus. Mnogi ljudi misle da ne znaju nikoga ko ga je imao, ali znate mene (you know me). Pa hajdemo ovo napraviti: ako ste također jedna od 4, hajdemo da to podelimo i da počnemo s okončanjem sramote. Koristite #youknowme i podelite svoju istinu”, napisala je Philipps na Twitteru.

Brojne tviterašice su uskoro počele da dele svoje priče pod ovim heštegom, piše portal Nj.com. Neke su rekle da su imale abortus jer nisu bile spremne ili finansijski u stanju da budu majke, dok su druge posvedočile da im je abortus spasio život zbog rizične trudnoće.

“Imala sam 19 godina. Slučajno sam zatrudnela. Nisam imala pojma šta da radim sa svojim životom. Ali znala sam da sam kompletno nekvalificikovana kao roditelj. To nije bila nikakva dilema za mene i drago mi je da sam imala abortus. Moja majka je bila sa mnom i potpuno me podržavala”, napisala je anonimna tviterašica.

Imala sam abortus u ranim dvadesetima. Nimalo ne žalim. Zato što sam tada mogla da iskoristim svoje pravo da odaberem, sada mogu da pružim dobar život svojoj deci”, napisala je Maureen Shaw.

“Znate me i nije me sram. Odbiti imati dete sa zlostavljačem bila je najbolja i najsigurnija odluka koju sam mogla da napravim, što je takođe bio moj prvi korak prema izlasku”, napisala je Kelsey Baughman.

O svom spontanom pobačaju, koji je imala prije dve godine, progovorila je i glumica Mila Jovović u kontekstu delimične zabrane pobačaja koja je izglasana u Džordžija.“Ne želim da govorim o politici osim u slučajevima kad to zaista moram, a sad je takav slučaj. Naša ženska prava na siguran abortus koji će izvesti iskusni lekari su ponovo ugrožena. Brian Kemp je potpisao drakonski zakon u kojem će da se zabrane abortuis nakon šeste nedelje trudnoće, kad mnoge žene još ni ne znaju da su trudne, čak i u slučajevima silovanja i incesta. Abortus je emotivno težak za žene i bez toga da ga moraju prolaziti u potencijalno nesigurnim i nehigijenskim uslovima”, ispričala je Jovovich.

View this post on Instagram

I don’t like to get political and I try to only do it if a really have to and this is one of those times. If someone doesn’t want to continue reading, you have been warned. Our rights as women to obtain safe abortions by experienced doctors are again at stake. Last Tuesday, Georgia Governor Brian Kemp signed a draconian bill into law that outlaws all abortions after six weeks — before most women even realize they’re pregnant — including in cases of RAPE OR INCEST. This makes Georgia the sixth state to pass such a restrictive six-week abortion ban, joining Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa, and North Dakota. These laws haven’t been passed yet, but lawmakers in these states are trying. Abortion is hard enough for women on an emotional level without having to go through it in potentially unsafe and unsanitary conditions. I myself went through an emergency abortion 2 years ago. I was 4 1/2 months pregnant and shooting on location in Eastern Europe. I went into pre term labor and told that I had to be awake for the whole procedure. It was one of the most horrific experiences I have ever gone through. I still have nightmares about it. I was alone and helpless. When I think about the fact that women might have to face abortions in even worse conditions than I did because of new laws, my stomach turns. I spiraled into one of the worst depressions of my life and had to work extremely hard to find my way out. I took time off of my career. I isolated myself for months and had to keep a strong face for my two amazing kids. I started gardening, eating healthier and going to the gym everyday because I didn’t want to jump into taking anti depressants unless I had tried every other alternative. Thank God I was able to find my way out of that personal hell without turning to medication, but the memory of what I went through and what I lost will be with me till the day I die. Abortion is a nightmare at its best. No woman wants to go through that. But we have to fight to make sure our rights are preserved to obtain a safe one if we need to. I never wanted to speak about this experience. But I cannot remain silent when so much is at stake. #prochoice #prochoicegeneration

A post shared by Milla Jovovich (@millajovovich) on

“Pre dve godine prošla sam kroz spontani pobačaj. Bila sam trudna četiri i po meseca. U to vreme smo snimali film u istočnoj Evropi i meni su počeli trudovi. Rečeno mi je da moram biti budna tokom cele procedure. To je bilo jedno od najgorih iskustava koje sam ikad proživela. Još imam noćne more o tome. Bila sam sama i bespomoćna”, priznala je ova glumica.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.