Začarani krug Bregzita – šta se dalje dešava?

Britanski zastupnici odbacili su u sredu Bregzit bez sporazuma i time otvorili put da se odloži izlazak Britanije iz Evropske unije, te su naterali premijerku Terezu Mej da svoj sporazum o “razvodu” s EU-om po treći put stavi na glasanje u parlament, najkasnije do 20 . marta, piše BBC.

Opet odlaganje


Mej je upozorila da bi u slučaju da sporazum i treći put bude odbijen to moglo da rezultira sve dužim odlaganjem Bregzita, pa čak i britanskim učešćem na izborima za Evropski parlament u maju.Premijerka je govorila nakon što su poslanici odnosom 321-278 odbacili izlazak iz EU-a bez sporazuma.

Odluka se ne godnosi samo na predviđeni izlazak 29. marta nego bilo kada. Dogodilo se to dan nakon što su poslanici drugi put ubedljivom većinom odbacili sporazum o Bregzitu koji je Mej teško ispregovarala u Briselu.

Nikada veće podele


Haotične sednice parlamenta ovoga i prethodnih nedelja pokazuju duboke podele među zastupnicima o tome kako se razići s Evropskom unijom. Glasanje kojim je odbačen “no-deal” Bregzit zasad je samo simboličan jer je Britanija i dalje na putu izlaska 29. marta pošto bi se trebalo da se usvoje novi zakoni da se to spreči. Poslanici će u četvrtak glasati o tome treba li zatražiti odlaganje Bregzita do 30. juna upravo zbog potrebne nove legislative.

Njena poruka
Mej im je poručila da će EU podržati samo kratko odlaganje i to ako poslanici pristanu na njen sporazum. “Bez toga, odlaganje bi moglo biti samo duže”, kazala je.

“To ne bi bilo ispravno, ali ovaj dom se mora nositi s posledicama odluka koje donosi”, kazala je.

Brisel u nebranom grožđu


Zastoj u Londonu izazvao je frustracije i u Briselu pa evropski zvaničnici upozoravaju britanske parlamentarce da neće da pristanu na pomeranje ako ne čuju što oni time zapravo žele da postignu.

“Da prolongiramo pregovore kako bismo napravili šta?” zapitao se evropski pregovarač Mišel Barnijer u Evropskom parlamentu, čijim je zastupnicima govorio pre glasanja u britanskom parlamentu.

Samo su dva načina da se napusti EU, sa sporazumom ili bez njega, kazala je portparolka Evropske komisije. “EU je spreman za oboje”.

Glasanje mora da bude održano u sledećih mesec dana


Odluka britanske premijerke da sporazum o razlazu i treći put stavi glasanje verovatno će izazvati gnev među mnogim zastupnicima jer ga ionako odavno smatraju “mrtvim”.Glasanje mora biti održano do 20. marta jer dan posle počinje evropski samit.

Uspe li joj u trećem pokušaju da progura sporazum, Mej će da zatraži kratko odlaganje, najduže do 30. juna, kako bi se omogućilo da sporazum bude potvrđen novim zakonima.

U suprotnom, upozorava premijerka, Bregzit bi se mogao dodatno odužiti.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.