Učiteljica koja je rekla deci da “crknu” i brižne mame Srbije

Podigla se opšta graja, dževa, histerija i niz salvi, optužbi i uvreda oko prošlonedeljne slike i izjave učiteljice Vesne Stevanović, koja je jednom Fejsbuk objavom uspela da, gotovo sve brižne majke u Srbiji dovede do, može se reći, blagog nervnog sloma.

O čemu je reč?Đaci drugog razreda Osnovne škole “Karađorđe”, u Topoli, otišli su sa “problematičnom” ženom na rekreativnu nastavu, gde je nastala sporna fotografija. Ona, sama po sebi ne bi nikome ni upala u oči, da opis iznad nije glasio:

“Nek’ crknu mamine maze koje bez razloga nisu sa nama!”

Na slici su se nalazila dečica okupljena oko Vesne, koja je ubrzo razapeta po svim mogućim forumima, Vajberima, usmenim komentarima i ko zna kakvim još oblicima komunikacije.

vesna-stefanovic
Foto: Facebook

Brižne majke reagovale su, snažno, gromoglasno i odmah.

I, da, dobrim delom bile su u pravu.

Izjaviti da bi neko trebalo da “crkne”, deliti decu na “mamine maze”, koje su radije ostale kod kuće, zbog, kako se kasnije ispostavilo, gripa koji je pogodio devetoro mališana, dozvoljavati sebi takvu slobodu izražavanja zbog koje će se neki osmogodišnjak osećati izuzetno loše i poniženo, prilično je nakaradno, te Vesna sebi ovo nikako nije mogla da dozvoli.

Tu je i onaj momenat, na koji su se mnogi pozvali:“Šta je sa decom koja nisu imala novac?”

Ovde slučaj postaje još teži, jer, evidentno je da učiteljica nije bila svesna težine svojih reči, kada je pisala to što je pisala. Nije bila ni svesna da je ovim činom prekršila zakon i dovela do diskriminacije. Zbog toga joj preti otkaz i novčana kazna. Odluka je na direktoru i ubrzo će biti doneta.

Ali, ovaj tekst ne bi bio potpun, ni iskren sa moje strane, kada bih se i ja pridružila nizanju osuđivačkih stavova za koje, ponavljam, ima i te kako osnova i sa kojima se, donekle, i sama slažem.

Ipak, druga strana medalje postoji i neravnopravno bi bilo, barem, ne osvrnuti se na to “šta je pisac hteo da kaže”.

Da analiziramo skandaloznu rečenicu:

“Nek’ crknu mamine maze koje bez razloga nisu sa nama!”

Prvi deo sadrži momenat crkavanja upućen deci. Verujem, da su mnogi ovo shvatili previše bukvalno i da ova žena nije želela nikome nikakvu smrt. I sama bih sebe proglasila ludom kada bih se ubedila da je učiteljica koja, kako je zvanično saopšteno, do sada nije imala nikakvih problema ili pedagoških ispada, zaista mislila to što je napisala.

Drugi deo se odnosi na “mamine maze”. Mame su vrisnule da je ovo uvreda.

Moram vas pitati, zašto?

U školama se čita o “maminim mazama”, a i mame od svojih mališana to mahom i prave. Šta je tu tačno uvredljivo? Zašto smo došli do toga da normalnu pojavu, prisnosti dedeta sa majkom, doživljavamo kao atak?Poslednja i najspornija izjava “bezrazložnog odsustva”, nagoveštava da su određena deca, bez ikakvog razloga, po Vesninom mišljenju, rešila da odustanu od rekreativne nastave. Ovo, definitivno ne uključuje finansijske probleme i grip, što je i napisano. Najverovatnije je reč o internim pričama u odeljenju ili van njega, o odustajanju od puta, zbog nekih trećih stvari. Barem to nagoveštava Stevanovićkin natpis iznad slike. Baš taj koji ukazuje da mališani “Bez razloga” nisu tu.

Takođe, čisto sumnjam da nije znala da su joj deca u odeljenju bolesna.

Ništa od ovoga ne može da odbrani učiteljicin gest, da se razumemo. Neumesan je, nepažljiv, i u neku ruku zaista skandalozan. 

Ipak, imam jedan važan podsetnik za sve brižne mame, koje misle da bi zbog svega ovoga trebalo razapeti ovu ženu i dodeliti joj otkaz.Vi, majke, dosta često i same svojoj deci govorite mnogo uvredljivije i gore stvari. Vi se svađate sa svojim partnerima, pred njima, stvarajući im traume. Vi ste te koje ih grde ako donesu lošu ocenu kući. Vi ste te koje idu kod istih tih učiteljica da razgovaraju o svojoj deci i od njih traže pomoć.

Vi ste te koje kroz odrastanje vaših mališana pravite greške. To je normalno, jer smo svi mi, na kraju krajeva, ljudi.

Mislite o tome, svaki sledeći put kada osudite nekoga i pokušajte da oprostite, kao što sebi to, svakodnevno činite.

(Dunja Čavić)

WEB PREPORUKE

Komentari:

  1. Kao ljudsko bice, ne kao majka, moram da reagujem na izjavu doticne – ” nek’ crknu”. Nikad mi ni na pamet ne bi palo da te reci uputim bilo kome. Ne opravdavam je i nema tog opravdanja koje ce je oprati. Nju, pre svega kao coveka pa tek onda kao pedagoga. Prosto, osoba u cijoj svesti se radjaju takve reci ne bi trebala da radi kao ucitelj.

  2. Kod nas neke majke nisu decu pustile na rekreativnu jer su toaleti zajednicki i smestaj je bio staro decije odmaraliste. Komentar se nije odnosio na decu nego na roditelje. I mozda je bio upucen takvima. To ne umanjuje cinjenicu da je uciteljica pogresila. Ali nije to bas tolioo strasno! A ovo da crknu odnosilo se da crknu od muke.

    1. Natasa, imam dete u trecem razredu osnovne. Sto nije toliko vazno, al’ cisto da napomenem da mi je tema bliska. I naravno da je jako strasno sta je doticna uciteljica sebi dopustila i to na vise nivoa. Ponela se nekulturno i bahato, neprofesionalno i nepedagoski. Bez obzira na to kome je njena poruka upucena. Ne moze svako da radi kao ucitelj i tacka. Eto.

  3. Neće Vesna moje dete sa tobom, zato što mu se ti ne dopadaš, trpeće te do petog razreda. Sad ti crkni!

  4. Da li se prvenstveno pitamo cemu sluzi to “nek crknu…”? Prvenstveno zbog zarade organizovane od strane obdanista, skola, etc, malo-malo pa , dajte lare za neki “put” a sve u lokalnom , masijskom, lopovskom dogovoru koji ide od direktora pa do auto orevoznika!!! E to je kljuc….a zasto se to radi? “Konstantno strajkujuci, ugrozeni prosvetari i vaspitaci ugledajuci se na primere oko sebe, su smislili svoj nacin drpanja, lopovluka….”nek crknu…” je samo reakcija besa jer nisu skupili vise para….a zasto nemaju para, e ne bi ja o tome….ali cu reci, sta bi bilo da lekari tako, na mesec dana traze (u kvom slucaju krajnje opravdano u srazmeri obima, odgovornosti i tezine posla) povisicu i strajkuju…pa kod nas kad se saberu svi strajkovi, skolska godina traje ni sest meseci….oces nesto, u opstini, bilo kom administrativnom delu – plati, ili “ce uvek faliti jedan papir”…mislim da sam dovoljno jasan, bar retkim koji jos uvek MISLE…

Leave a Reply

Your email address will not be published.