Tragedija nesposobnosti: Vlasti tražile Salin avion pa odustale, a dve nedelje kasnije ozbiljan profesionalac je za dva sata rešio slučaj (VIDEO)

Godine 2015. je pronašao i Esmeraldu, plovilo koje je pripadalo floti Vaska de Game kod Omana.

Letelica koje je prevozila argentinskog fudbalera Emilijana Salu pronađena je nakon što je 21. januara nestala iznad Lamanša. Podsetimo, napadač je za 17 miliona evra prešao iz Nanta u Kardif, a nesreća se dogodila kada se vraćao na Ostrvo iz Francuske u kojoj je boravio kako bi se oprostio od svojih saigrača i prijatelja iz redova Kanarinaca.

Zvanična potraga za avionom okončana je 24. januara uz objašnjenje da “postoji ekstremno niska verovatnoća” da je Južnoamerikanac preživeo, da bi potom započela kampanja, u kojoj su učestvovale najveće zvezde svetskog fudbala, za prikupljanje sredstava kako bi se pokrenula privatna potraga.

Ona je otpočela u nedelju ujutru, a predovodio ju je čovek po imenu Dejvid Mirns, poznat pod nadimkom “Lovac na olupine”.

Mirns je sa svojim timom za samo nekoliko sati učinio za šta su se zvanični organi pokazali kao nesposobni.

– Pronašli smo olupinu Emilijanovog aviona odmah posle početka potrage, kroz nekoliko sati. Najveće iznenađenje predstavljalo je to što je avion maltene u jednom komadu – rekao je “Lovac”.

Mirns je inače tokom svoje karijere pronašao 24 olupine brodova od kojih su mnoge istorijske.

Njegov najpoznatiji poduhvat bilo je otkriće jednog od najvećih britanskih ratnih brodova “HMS Hud” koji je torpedovala mornarica Ota fon Bizmarka pri čemu je poginulo 1.415 ljudi.

Brod je otkriven na dubini od 3000 metara između Grenlanda i Islanda, 2001. godine.

Godine 2015. je pronašao i Esmeraldu, plovilo koje je pripadalo floti Vaska de Game kod Omana.

Njegova kompanija je vlasnik tri Ginisova rekorda od kojih je jedan, a najfascinatniji je pronalazak nemačkog “Rio Grandea” na dubini od neverovatnih 5,762.

(V.Š)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.