Tajna večera je prikaz stanja uma

Poslednja večera, umetničko delo italijanskog slikara, jedno je od najpoznatijih na svetu.

Leonardo da Vinči ga je naslikao verovatno između 1495. i 1498. godine za dominikanski samostan Santa Maria delle Grazie u Milanu.Ova slika prikazuje dramatičnu scenu opisanu u nekoliko navrata u Jevanđeljima, uključujući deo u kojem Isus izjavljuje da će ga jedan od Apostola izdati.

Prema Leonardovom uverenju držanje, gesti i izrazi lica trebalo bi da prikažu “stanje uma”, svaki od dvanaest učenika prikazuje svoje osobine.

Delo je rezultat složenog proučavanja raznovrsnih ljudskih emocija.

Na slici se Isus nalazi u središtu stola a apostoli su s njegove leve i desne strane.

Nosio je tradicionalnu crveno-plavu haljinu i imao je bradu.

Isusova spokojnost se suprotstavlja uznemirenosti apostola. Zidovi prostorije su tamni, a na zadnjem zidu dominiraju tri prozora koja gledaju na brdoviti krajolik, sličan okolini Milana, piše Znanost.

Leonardo je predstavio prostor pomoću linearne perspektive, tehnikom otkrivenom u renesansi koja koristi paralelne linije kako bi se stvorila iluzija dubine.

Scena ne predstavlja jedan trenutak, već je prikaz više njih. U delu Isus upozorava na predstojeću izdaju, a apostoli reaguju.

Filip, koji stoji na levoj strani, gestikulira i čini se da govori: “Ne valjda ja, Gospodine?” Čini se da Isus odgovara: “Onaj ko je umočio ruku sa mnom, izdaće me.”

Istovremeno, Isus i Juda, dopiru do istog jela na stolu, što je čin koji označava Judu kao izdajicu. Isus takođe gestikulira prema čaši vina i komadiću hleba, što upućuje na uspostavljanje obreda Svete pričesti.

Istorijat


Sliku je naručio Ludovico Sforza, milanski vojvoda i Leonardov zaštitnik.

Sforzini grbovi se čak pojavljuju u slici s inicijalima porodice. Nakon stoleća oštećenja, Poslednja večera prošla je opsežnu dvadesetogodišnju obnovu koja je završena 1999. godine.

Kad je obnovljena slika otkrivena, mnogi kritičari tvrdili su da su restauratori uklonili toliko toga da je vrlo malo ostalo od Leonardovog originalnog dela.

Drugi su, međutim, pohvalili restauraciju takvih pojedinosti kao što su apostolski izrazi i hrana na stolu.Uprkos čestim obnovama, slika ostaje krhka, stoga ju posetioci mogu videti samo na 15 minuta i to u malim skupinama.

Kada je ova slika proglašena remek-delom , stekla je pohvale umetnika kao što su Rembrant i Peter Paul Rubens i pisaca poput Johan Volfgang Gete i Mari Vollstonecraft Shellei.

Takođe je inspirisala bezbrojne reprodukcije, tumačenja i teorije zavere.

Zanimljive činjenice o ovome remek-delu


Prosuta so je simbolična. Teorije o simbolima i znakovima o poslednjoj večeri ne manjkaju. Na primer, mnogi su naučnici raspravljali o značenju rezervoara soli u blizini Judasovog lakta. Prosuta so može da simbolizuje nesreću, gubitak ili veru.

Ilustracija sadrži strašno upozorenje godine


Sabrina Sforza Galitzia “prevodila” je ono što je smatrala matematičkim i astrološkim znacima u radu Da Vinčija, ona smatra da on šalje poruku o kraju sveta.

Prema njenom tumačenju, umetnik kaže da će se apokalipsa održati 4006. godine.

Postoje tri prve kopije 


Tri od Da Vinčijevih studenata, uključujući Giampietrina, napravili su kopije njegove slike početkom 16. veka. Giampietrino je napravio kopiju pune veličine koja je sada u Londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti.Druga kopija Andrea Solari nalazi se u Muzeju Leonardo da Vinči u Belgiji, a treća kopija Cesare da Sesto nalazi se u crkvi sv. Ambroga u Švicarskoj.

Slika je bila neočuvana i zanemarena


Godine 1652. stanovnici samostana isekli su nova vrata u zidu, što je uklonilo komad umetničkog dela koji prikazuje Isusove noge. Kasnije, u 18. veku Napoleonovi vojnici koristili su prostor i dodatno oštetili delo. Tokom Drugog svetskog rata nacisti su bombardovali manastir…

Slika je više puta obnovljena


Da Vinčijevo remek-delo je više puta restaurirano: 1726., 1770., 1853., 1903., 1924., 1928. i 1978. godine. a treća kopija Cesare da Sesto nalazi se u crkvi sv. Ambroga u Švajcarskoj.

(Editor.rs)

 

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.