Svet je odličio: Najslušanija pesma dvadesetog veka je pred vama

Predviđali su joj propast čim se pojavila jer je prvobitna verzija trajala čak sedam minuta, ali bez obzira na to, pesma legendarne grupe Kvin, Boemska rapsodija je, prema podacima diskografske kuće Universal music group, najslušanija pesma u 20. veku na internetu.

Spot je pregledan čak 1,6 milijardi puta, iako je samo snimanje trajalo nepuna četiri sata. Vremenom je postao popularniji čak i od pesama „Smells Like Teen Spirit” grupe Nirvana i „Sweet Child O’Mine” u izvođenju grupe Guns N’ Roses.

Nastala je davne 1968. godine još kada je Fredi Merkjuri pohađao londonski Ealing Art koledž, koji je tada imao samo početak „Mama, just killed a man“, ali bez melodije.

Prvobitan naziv pesme glasio je „The Cowboy Song“, a mladi autor ju je pevao uz taktove iz pesme Bitlsa „A day in the life“, trudeći se da komponuje bilo kakvu muziku koja bi išla uz tekst.

„Bo Rep“, kako je još nazivaju fanovi grupe Kvin, je krajem 1975. godine čak devet sedmica zauzimala prvo mesto na muzičkim rang listama slušanosti. Upravo to ju je učinilo trećim hitom koji je bio na toj poziciji najduži vremenski period.

Ono što je interesantno i dan danas je da je pevač Elton Džon „Boemsku rapsodiju“ smatrao isuviše „čudnom“ za radio, a sve zato jer je trajala, za to vreme nesvakidašnje, čitavih šest minuta. Kada je menadžer Kvina odsvirao miks pesme, u želji da čuje tuđe mišljenje pre nego ugleda svetlost dana, Elton Džon ga je upitao:

„Jesi li ti normalan?“ Po njegovom mišlejnu, pesma je bila previše duga.

Ni posle toliko godina, niko ne može sa sigurnošću da kaže o čemu se tačno radi u pesmi, jer autor nikada nije želeo da pruži detaljno objašnjenje svoje kompozicije. Jednom prilikom je izjavio da se peva o odnosima i vezama, a već sledeći put da je prosto „nasumično sklopio besmislice koje se rimuju“. Iako su se ostali članovi benda držali prilično zaštitnički kada se radilo o otkrivanju značenja pesme, prema pisanju Nacionalne geografije, Brajan Mej je suptilno podržao sugestije da pesma sadrži skrivene reference o Gredijevim ličnim traumama.

„Boemska rapsodija“ se sastoji iz četiri dela: balade na početku, potom operskog dela u sredini nakon čega sledi hard rok sekcija, a zatim se zvuk donekle ublažava u završnom delu. To je ujedno i prva rok pesma koja je koristila operu.

Zanimljiv je podatak da je bilo potrebno 12 sati da bi se snimio jedan od najupećčatljivijih delova, kada se u pesmičuju tri od četiri vokala članova benda, i to jedan preko drugog.

Ovo muzičko remek-delo je, pored slave koju svakako zaslužuje, od nedavno ponovo u centru pažnje nakon izlaska novom istoimenog  filma.  Lik pokojnog frontmena grupe Fredija Merkjurija igra Rami Malek, a ostvarenje je, kako se navodi u saopštenju producentske kuće „Universal“, približilo ovaj vanvremenski hit mlađim generacijama.

Tokom svega pet nedelja prikazivanja, film je na blagajnama zaradio ukupno 600 miliona dolara.

(D. Č.)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.