Šta sve dosad znamo o “trgovinskom ratu” Kine i SAD?

Kina i SAD su u trgovinskom ratu, ali Kina će taj rat da preživi, tvrde kineski državni mediji u svojoj žestokoj novoj propagandnoj kampanji protiv “američke pohlepe”, piše CNN.

U nizu tekstova i televizijskih monologa, strogo kontrolisani državni mediji pokušavaju snažnom nacionalističkom retorikom da uvere kinesku javnost da kineska ekonomija može da podnese nove carine koje je prošlog petka Kini nametnuo američki predsednik Donald Tramp.

Kina je u ponedeljak uzvratila udarac SAD, najavljujući vlastite nove carine na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, povisujući ranije stope carina od 5 i 10% na 20 i 25%. SAD je pak povisio carine s 10 na 25% za kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara.

Islamska država je poražena, ali njeni sledbenici i dalje uteruju strah

Kineski protivudar u ovom trgovinskom ratu uzrokovao je pad od više od 2% na američkim berzama, javlja CNBC.

U tekstu koju su objavili i kineska novinska agencija Xinhua i novine kineske Komunističke partije People’s Daily tvrdi se da se SAD bori za “pohlepu i aroganciju”, dok se Kina bori za odbranu “svojih legitimnih prava i interesa”.

“Trgovinski rat u SAD je kreacija jedne osobe i njegove administracije koji su za sobom povukli celu populaciju zemlje. U isto vreme, preti se celoj zemlji i narodu Kine. Za nas, ovo je pravi ‘narodni rat'”, piše autor ovog članka, a prenosi Index.

A u izjavi pročitanoj u središnjem dnevniku državnog CCTV-a u 19 sati, voditelj Kang Hui rekao je da će Kina da se “bori za novi svet” i dodao da “to nije ništa što već nismo ranije videli” u dugoj istoriji ove zemlje.

Svet protiv Asanža: Švedska ponovo otvorila slučaj optužbi za silovanje

“Kao što je predsednik Xi Jinping istakao, kineska ekonomija je more, a ne malena bara. Kišna oluja može uništiti malu baru, ali ne može nauditi moru. Nakon brojnih oluja, more je i dalje tu”, poetično je zaključio voditelj. Snimak ovog monologa postao je viralan na kineskim društvenim mrežama,

Sve ovo predstavlja dramatičnu eskalaciju u propagandnoj bitki – i to nakon što su prošle nedelje kineski mediji uporno umanjivali vesti o trgovinskom ratu, jedva spominjući Trampove tvitove u kojima je objavio da uvodi nove carine. Ta je najava takođe temeljno uzdrmala američke berze – Dow se srušio za više od 400 bodova, a S&P i Nasdaq za po 1%.

Iako su SAD i Kina navodno bili blizu postizanja trgovinskog dogovora kojim bi se okončao ovaj uzajamno štetni obračun, pregovori su propali prošle nedelje nakon što je Xi objavio da neće popustiti Trampovim zahevima.

Tramp je, optuživši Kineze da žele ponovo da pregovaraju o već zaključenim stavkama i tako da zavlači s pregovorima u nadi da će ih sledeće godine da nastavi s novim demokratskim predsednikom, odgovorio novim carinama.

Takođe objavljen je dopis koji je Peking poslao Vašingtonu, u kojoj Kinezi menjaju stav oko ključnih američkih zahteva, uključujući intelektualnu svojinu, poslovne tajne, konkurenciju i manipulaciju valutom, piše Reuters

Trampov cilj je da natera Kinu da, po načelu reciprociteta, više otvori svoje tržište američkom izvozu, prestane da prisiljava američke kompanije da dele svoju intelektualnu svojinu s kineskim vlastima, odnosno preduzećima, i da reformiše trgovinske sporazume kojima se Kina navodno nepošteno okoristila. 

Kada žene zavladaju: Grčko ostrvo gde se živi u matrijarhatu, bez interneta i prodavnica

“Carine su najbolje! Ili zemlja koja se odnosi prema SAD nepošteno u trgovini ispregovara pošteni dogovor, ili je pogodne carine. Tako je jednostavno – i svi pregovaraju! Setite se, mi smo ‘kasica prasica’ koju pljačkaju. Sve će biti sjajno!”, objasnio je Tramp svoj nekonvencionalni pristup spoljnoj trgovini u tvitu prošle godine.

No trgovinski rat je posebno otežao život američkim farmerima, budući da je Kina u međuvremenu znatno smanjila uvoz soje iz SAD-a, jednog od glavnih američkih poljoprivrednih proizvoda, piše CNN.

“Ovo ne može da se nastavi još dugo. Potreban nam je trgovinski sporazum uskoro, a u međuvremenu će farmeri verovatno morati da dobiju još jednu rundu isplata pomoći”, rekao je farmer Grant Kimberley iz Iowe, aludirajući na jednokratnu pomoć u iznosu od 12 milijardi dolara koju je Trampova administracija ponudila farmerima koji su pogođeni carinama.

“Predsednik SAD duguje farmerima poput mene nekakav plan akcije. Farmeri su bili njegova baza. Pomogli su mu da dođe na vlast, a on sad okreće leđa američkim farmerima kada nam je najviše potreban”, rekao je farmer iz Virginije, John Wesley Boyd.

Nešto je trulo u državi Danskoj: Ekstremna desnica u trci za glasačima

Trampova strategija se, ukratko, svodi na opkladu da će Kina “zažmuri”, odnosno popusti, pre nego što to učini SAD.

Kineska ekonomija je ipak trenutno mnogo ranjivija nego američka, a Xi je suočen s unutrašnjim političkim pritiscima zbog kojih ne može da priušti dugačak trgovinski rat.

Tramp takođe poslednjih dana preko Tvitera poziva američke kupce i firme pogođene carinama da umesto kineske robe kupuju američku, odnosno da prebace proizvodnju iz Kine natrag u Ameriku. Samo što to, naravno, nije uvek moguće ili lako izvodivo.

No s druge strane, očito je da se i Xi preračunao kad je pokušao da vrati pregovore na nultu tačku, nadajući se da će Tramp, u strahu od kineske ekspanzije u Aziji i Evropi, da popusti pod pritiskom. Rezultat vidimo – trgovinski rat između dve najveće ekonomije sveta kojem se ne nazire kraj, već samo dalja eskalacija.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.