Šta se dešava sa dečacima širom sveta koji moraju da stupe u brak?

Jedan od 30 mladića je bio oženjen kao dete, piše u prvoj analizi UN-a o stopama dečjih brakova među dečacima. Oko 115 miliona dečaka i muškaraca širom sveta su se venčali pre nego što su navršili 18 godina koji je upozorio da se to pitanje često preskače, piše “Guardian“.“Kada razmišljamo o dečjem braku često razmišljamo o devojčicama, i to s pravom, jer su devojčice najviše pogođene”, kaže Claudia Cappa, viši savetnik za statistiku za Unicef i jedan od autora izveštaja. “Ali dečaci se isto venčavaju u detinjstvu.”

“To je kršenje prava”, dodala je ona. “To stvara teret za dečake da preuzmu odgovornosti i uloge odraslih dok su još uvek deca – kao što je, primera radi, osiguravanje porodice.”
Analiza je pokazala da zemlje u kojima su dečji brakovi među dečacima najviše zastupljeni, ne moraju nužno da imaju najviše stope dečjih brakova među devojčicama.

“Devojke u Nigeriji, na primer, gde  tri od četiri stupe brak pre nego što navrše 18 godina, imao je mnogo niže stope dečjih brakova među dečacima”, kaže Cappa.

“One imaju tendenciju da se udaju za starije muškarce, zbog toga ne vidite dečiji brak među dečacima u istoj meri”, rekla je ona.

Analiza se zasniva na podacima iz istraživanja domaćinstava u 82 zemlje niskog i srednjeg dohotka, u kojima je utvrđeno da je jedan od 21 mladića i dečaka bio oženjen kao dete.

Uvek na ivici konflikta: Svet se i dalje naoružava nukleranim glavama

Istraživači pretpostavljaju da je rasprostranjenost dečjih brakova među dečacima blizu nule u bogatijim zemljama. Dok su dečji brakovi među devojkama najčešći u podsaharskoj Africi, dok su slučajevi među dečacima rasprostranjeni u raznim zemljama u različitim regionima.

Centralnoafrička Republika imala je najvišu stopu dečjih brakova među dečacima, zatim Nikaragva (19%), Madagaskar (13%), Nauru (12%) i Honduras (12%), prema istraživanju objavljenom u časopisu Vulnerable Children and Youth Studies.

Devojčice su nesrazmerno pogođene dečijim brakovima: jedna od pet mladih žena u razdoblju od 20 do 24 godine je bila u braku pre 18 godina.“Veći deo devojčica je udat i pre 15. godine”, kaže Cappa pa dodaje: “I veća je verovatnoća da će da se suoče sa zdravstvenim problemima, ranom trudnoćom i porođajem.”

Studija je zaključila da, kao i devojčice, dečaci koji su najviše izloženi riziku od braka kod dece imaju tendenciju da dolaze iz najsiromašnijih domaćinstava, žive u ruralnim područjima i imaju malo ili nimalo obrazovanja. Istraživači su zaključili da je potreban veći rad kako bi se identifikovali specifičniji pokretači braka među dečacima.

Vrlo malo istraživanja je proučavalo brakove muškog deteta, jer su podaci tek nedavno prikupljeni od strane vlada“, ističe Cappa.

Afrika – kontinent koji se zaboravlja (GALERIJA)

Ona je dodala da su se prethodni napori na rešavanju problema dečjih brakova fokusirali na dečje neveste jer je pogođen veći broj devojaka.

„Na kraju krajeva, postoji i kulturološki element“, rekla je ona. „Isto važi i za druge teme – razmislite o seksualnom nasilju, na primer. Neko vreme se smatralo da muškarci nisu pogođeni ili da uticaj nije tako značajan – to nije tačno. ”Rasprostranjenost dečjih brakova se globalno smanjuje, prema mišljenju Unicefa, s najvećim napretkom u poslednjoj deceniji u južnoj Aziji, gde je rizik devojčice da se uda u detinjstvu opao za više od trećine, sa gotovo 50% na 30%.

Većina zemalja širom sveta ima zakone koji postavljaju minimalnu starosnu granicu za brak, obično na 18 godina. Međutim, mnoge zemlje imaju izuzetke od ovog pravila, na primer, u slučajevima kada postoji pristanak roditelja.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.