Šta će biti sa Asanžom, ili kako je prokockana šansa zbog špijunaže?

Džulijan Asanž više je puta prekršio uslove azila i pokušao je ekvadorsku ambasadu u Londonu da koristi kao “centar za špijuniranje”, izjavio je Lenin Moreno, predsednik Ekvadora, za The Guardian.

Lenin Moreno je dodao kako je iz Britanije dobio službenu potvrdu kako će Assangeova temeljna prava biti poštovana i da neće biti izručen negde gde ga čeka smrtna kazna.Britanska policija je prošlog četvrtka pritvorila Džulijana Asanža (47) nakon što je Ekvador ukinuo njegov politički azil, čime se završio njegov gotovo sedmogodišnji boravak u ambasadi te zemlje.

Naime, suosnivač WikiLeaksa Assange je i ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu 2012. godine upravo kako bi izbegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje za koje je tvrdio da je deo klevetničke kampanje protiv njega.

Za sada SAD traži njegovo izručenje, i to nakon što je tamošnje tužiteljstvo u četvrtak objavilo da je optužen za zaveru zbog pokušaja da pristupi tajnom računaru njihove vlade zajedno s bivšom vojnom-obaveštajnom analitičarkom Chelseom Manning.Ukidanje azila smatra se kontroverznim u Ekvadoru. Prethodni predsednik Rafael Correa optužio je svog nekadašnjeg političkog saveznika za “zločin koji čovečanstvo nikada neće zaboraviti” i opisao ga kao “najvećeg izdajnika u istoriji Ekvadora i Latinske Amerike”, piše The Guardian.

WikiLeaks povezan je s kampanjom koja je imala za cilj slabljenje političkog uticaja Morena, odnosno s anonimnom web stranicom koja je tvrdila da je Morenov brat pokrenuo offshore kompnaiju. Materijal koji se nalazio na stranicama uključivao je i privatne fotografije Morena i njegove porodice.

Ekvadorski predsednik negirao je u svom prvom intervjuu nakon ukidanja azila Asanžu da se radi o odmazdi zbog dokumenata koji su procurili o njegovoj porodici te je dodao kako mu je žao što je Asanž navodno koristio ambasadu kako bi se mešao u demokratske procese drugih zemalja.

“Vrlo je žalosno što su na našoj teritoriji ekvadorske ambasade u Londonu, uz dopuštenje prethodne vlade, omogućeni uslovi za mešanje u procese drugih država“, rekao je Moreno.

“Ne možemo dopustiti da naš dom, dom koji je otvorio svoja vrata čoveku u nevolji, postane centar za špijuniranje”, kazao je Moreno.“Ovakvim aktivnostima krše se uslovi azila. Naša odluka nije arbitrarna, već se temelji na međunarodnom pravu”, dodao je.

Ekvadorski predsednik takođe je naglasio kako je dobio službenu garanciju da život Asanža neće biti ugrožen.

“Za nas je najvažnije pravo – pravo na život”, rekao je.

“Iz tog smo razloga smo konsultovali vladu Ujedinjenog Kraljevstva o mogućnosti izručenja Assangea trećim zemljama u kojima bi mogao biti izložen mučenju, zlostavljanju ili smrtnoj kazni. Ujedinjeno Kraljevstvo dalo nam je pisane garancije da neće biti izručen nijednoj zemlji u kojoj bi mogao proći takav tretman”, dodao je.


Njegovi španski telohranitelji prisećaju se da su 2016. morali iz Španije dovesti vodoinstalatera kako bi popravio Asanžov toalet. Samo to je koštalo 4500 dolara. Lokalni majstor nije angažovan jer je postojao strah da će postaviti prislušne uređaje u ambasadu. No to nije jedina anegdota sa zahodom.

Assange, naime, nije puštao vodu nakon korišćenja toaleta, a u njegovo ekscentrično ponašanje čuvari ubrajaju i davanje intervjua u gaćama.

Posećivale su ga mnoge zvezde, poput Lady Gage, Yoko Ono i njenog sina Seana Lennona, dizajnerke Viviene Westwood, kao i brojnih novinara.

Za televizijske intervjue bi oblačio samo majicu, a dole je imao gaće. Osoblje ambasade je iritirao i kuhanjem u sobičku na malom električnom kuvalu.

Vreme je provodio vozeći skejt po hodnicima i loptajući se. Njegov tim za sigurnost iz Cadiza plaćala je tajna služba u Quitu. Njihova misija okončana je 2017., kada je vlast u Ekvadoru preuzeo umereni predsednik Lenin Moreno, nasledivši levičara Rafaela Correa.


(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.