Sedam stvari koje sigurno niste znali o Zdravku Čoliću

Sramota je da je Editor zaboravio da obeleži rođendan 30. maja jednog od najvećih pevača ex-yu prostora, Zdravka Čolića, ali je sa velikom stidljivošću našao jedan raritet iz prošlosti gde se pisalo o zanimljivim i sočnim detaljima iz Čolićeve mladosti. Tekst je, naime, objavljen 1972. godine u “Karavanu”, a Yugopapir ga je, naravno, sačuvao od prašine.

Svoju pevačku karijeru Zdravko Čolić započeo je pre nekoliko godina. Bio je vokalni solista malog sarajevskog ansambla koji je stvoren zahvaljujući Korneliju Kovaču, a koji je kasnije uzeo Zdravka za vokalnog solistu Korni grupe. Pošto način rada ovog ansambla i odnos njegovog šefa Kornelija prema solisti nije odgovarao Čoliću, on se posle kratkog vremena u ovom ansamblu vratio u Sarajevo gde je nastavio svoju pevačku karijeru, ali ovoga puta kao samostalni vokalni solista.

Memoari Arsena Dedića: Meni se čini kao da je to bilo juče (PRVI DEO)

Detinjstvo: Slomljena noga


Njegovo detinjstvo vezano je za Sarajevo, njegovo rodno mesto u kojem je rođen pre 21 godinu. Kao i većini njegovih vršnjaka, detinjstvo mu je proteklo u trčanju za loptom jer ona im je pružala najveće zadovoljstvo.

Pošto je Zdravko u to vreme želeo da postane fudbaler, on se već u svojoj desetoj godini upisao u pionirski tim FK Sarajeva gde mu se zbog njegove izrazito jake levice poklanjala velika pažnja.I taman kad je trebalo da bude prebačen iz pionirskog tima u podmladak, na jednom treningu slomio je nogu, zbog čega je kasnije i prestao da se bavi fudbalom.

Editor četvorougao: Čije detinjstvo i odrastanje je bilo bolje?

Drugovi: Eduard, Branko i Skender


Njegovi najbolji drugovi su bili i ostali njegove prve komšije Eduard, Branko i Skender sa kojima je već 21 godinu nerazdovojan. Ovom trećem, koji se nedavno oženio, Zdravko je bio venčani kum, dok će Eduard ili Branko sigurno biti jedan od njegovih kumova kad se on bude ženio…

Roditelji: Protiv pevačke karijere


Otac Vlado po zanimanju je službenik dok je majka Stana domaćica. Za razliku od njegovog mlađeg brata koji je ljubimac svog oca, Zdravko je ljubimac svoje majke koja je uvek bila protiv toga da on postane pevač. Zdravko je od svog prvog zarađenog honorara, pevajući u jednom sarajevskom hotelu, pre nekoliko godina, kupio svojim roditeljima mašinu za pranje veša!

Memoari Arsena Dedića: Sa mnom je teško drugovati, jer sam retko kod kuće (DRUGI DEO)

Knjige: Ivo Andrić pre svih


Knjige je počeo veoma rano da čita i to uglavnom knjige naših pisaca. Knjiga koja ga je do sada najviše oduševila je roman Ive Andrića “Na Drini ćuprija”. Knjige i danas veoma rado čita i to uglavnom ruske i američke pisce od kojih su mu najomiljenij Dostojevski i Hemingvej.

Prva ljubav: Milena
Njegova velika slabost su devojke. Sa njima veoma brzo sklapa prijateljstvo, a još brže i rastura. Do sada je imao bezbroj devojaka od kojih su najviše bile crnke. One ga najviše privlače.

Prvi put se zaljubio još kao učenik osnovne škole u jednu svoju školsku drugaricu, po imenu Milena, sa kojom se zabavljao svega dva dana. Trenutno se zabavlja sa jednom sarajevskom balerinom čije ime ne želi da spomene.

Majls Dejvis: Psihodelični džez revolucionar

Najdraži uspeh: “Obraz uz obraz”


Posle uspeha na ovogodišnjem Šlageru sezone u Sarajevu, uspesi su počeli da se ređaju jedan za drugim. Ne prođe nijedan dan, a da na njegovu adresu u Sarajevu ne stigne bar jedan poziv za neki festival, gostovanje…Jedan od najdražih uspeha mu je taj što je nedavno bio gost Milene Dravić i Dragana Nikolića u njihovom televizijskom šouu “Obraz uz obraz”.

Neostvarena želja: Doktor


Za sada njegova najveća želja je da završi započete studije na Medicinskom fakultetu jer životna želja njegove majke je da on postane doktor.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.