Sa splava na trening, sa treninga na predavanje: Lola Smiljanić i Vladimir Volkov imaju diplome ozbiljnog fakulteta, ali nisu jedini fudbalski intelektualci

Ko nema u glavi, ima u nogama“. Da li je baš tako?

Fudbalska karijera ima svoj rok trajanja, i sportisti su prinuđeni da na vreme, dok su aktivni, počnu da razmišljaju o tome šta će da rade kada penzija zakuca na vrata. Igrači se uglavnom odlučuju da novac ulažu u kupovinu nekretnina i u biznis, ali ima i onih koji se odlučuju za obrazovanje. Verujemo da ćete biti prijatno iznenađeni…

Nekadašnji saigrači i momci poznati po “potapanju beogradskih splavova” Milan Lola Smiljanić i Vladimir Volkov imaju diplome Ekonomskog fakulteta.

– Krenuo sam da studiram sa ambicijom da imam nešto sigurno, na šta kasnije, kad završim karijeru kao fudbaler, mogu da se oslonim. Ne zna se u životu šta nosi dan, šta noć, a kamoli šta može da me očekuje kad završim karijeru. Sportisti se penzionišu prilično rano i zato mora da se razmišlja i o onome što sledi posle – izjavio je Volkov 2012. godine za “Novosti”, nekoliko dana pošto je Lola diplomirao.

Akademski građani u kopačkama su bivši kapiten Rada Radomir Koković i nekadašnji igrač Radnika iz Surdulice Miloš Krstić, koji trenutno nosi dres saudijskog Al Mujazala. Prvi je završio političke nauke u SAD, dok je drugi obrazovanje stekao na Saobraćajn

Najpoznatiji intelektualac među srpskim fudalerima je bivši reprezentativac Ivan Ergić. Pisao je kolumne i davao intervjue za prestižne strane, ali i domaće medije, kao što su Politika i Nedeljnik.

– Obrazovanje je proces koji traje čitav život, a čovek vredi onoliko koliko zna. Danas, nažalost , vlada klima antiintelektualizma, jer znanje postaje opskurno i kompleksno što izaziva prezir. Za početak veliki je uspeh doći do one sokratovske spoznaje da „znaš koliko ne znaš”, tu se onda javlja stid koji vastera da se borite protiv svoje ograničenosti – izjavio je Ergić 2013. u Beogradu na pitanje o svom samoobrazovanju.

– Nakon završene Pete beogradske gimnazije 2007. godine, upisao sam se na Saobraćajni fakultet u Beogradu i osnovne studije završio u roku, stekavši zvanje diplomiranog inženjera saobraćaja. Odmah sam otišao na master i diplomu dobio već naredne godine. Imao sam sreće što sam sve to vreme igrao za beogradske klubove, pa mi nije bio problem da uklopim treninge, predavanja i ispite, a važno je bilo i to što sam zbog dobrog proseka konstantno bio na budžetu – rekao je Krstić svojevremeno za “Kurir”.

Što se tiče stranih fudbalera, najveći intelektualac bio je pokojni Sokrates koji je posedovao završio medicinu i filozofiju. Najluđi primer predstavlja bivši igrač Barnlija, Vigana, Portsmauta i Konetrija, Holanđanin Arjen de Zeuv koji je posle fudbalske karijere postao detektiv.

Kad smo kod Holanđana, veliki Edvin van der Sar je završio ekonomiju, pa je i obavljao funkciju marketinškog direktora Ajaksa. Ekonomista je i Oliver Birof, kao i Mišel Platini, koji nije najbolje pokazao svoje umeće kada je vršio malverzacije u UEFA.

Pavel Nedved je matematičar, ali i Glen Džonson, bivša engleska superzvezda, dok je Esteban Granero phiholog.

Pravni fakultet je zvaršio Slaven Bilić, a zanimljivo je da je njegov otac dekan na istom. Njegov zemljak Zvonimir Boban diplomac je Filozovskog fakulteta.

Japanski fudbaleri se po pravilu razlikuju od onih iz ostatka sveta, a najsvetliji primere je Juto Nagatomo koji u džepu ima duplomu političkih nauka i to na jednom od najprestižnijih univerziteta svoje zemlje.

Možda se sećate primera Giljelma Stendarda koji je došao u sukob sa Atalantom jer je propustio nekoliko utakmica zbog polaganja pravosudnog ispita. Njegov zemljak Đorđo Kjelini je ekonomista, a još jedan miljenik Juveovih tifoza Lilijan Tiran ima dva fakulteta, ali i počasni doktorat Univerziteta u Stokholmu. Nadimak mu je, gle iznenađenja, Filozof. Profesor fizičkog vaspitanja mogao bi da bude i Edin Džeko koji je diplomirao letos u Sarajevu.

Ukoliko smo nekoga zaboravili, napišite nam u komentarima!

(V.Š)

 

 

 

 

 

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.