Prva uslikana crna rupa dobija ime po Krisu Kornelu?

Svi smo kolektivno pre nekoliko dana oduševljeno klicali kada nam je predstavljena, iako mutni bućkuriš piksela, prva fotografija crne rupe. Danas pak, svemu treba dati ime. Prvu viđenu crnu rupu ipak ne možemo zvati samo tako – “crna rupa”, već je nužno da dobije jedinstven imenilac.

Zato je pokrenuta online peticija kako bi se prva ikad snimljena crna rupa nazvala u čast preminulog frontmena grupe Soundgarden, koji je 1994. otpevao pesmu “Black Hole Sun”. Prevod, nadamo se, nije neophodan.PROĆITAJTE I:

Crna zvezda, ali sija: Godinu dana pred smrt, Dejvid Bouvi zvanično postao deo svemira

Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost: 25 godina od kako nema Kurta Kobejna


Prva slika kolosalne kozmičke pojave snimljena je 10. aprila, a ljubitelji muzike žele da iskoriste priliku da odaju počast Kornelu i Soundgardenovoj pesmi “Black Hole Sun” objavljenoj na maestralnom albumu “Superunknown” 1994. godine.

Peticiju je pokrenula Džulijana Jarin, koja kaže:– Pre gotovo dve godine izgubili smo Krisa Kornela. Bio je pevač grupa Soundgarden i Audioslave, i iznad svega, bio je glas čitave jedne generacije.

– On je bio jedan od najomiljenijih figura ne samo u rocku, već i muzici uopšte, od ljudi iz celog sveta. Njegova muzika, njegov glas i njegova ličnost inspirisali su, uticali, promenili i čak spasili živote hiljada ljudi. Kris je ostavio važnu zaostavštinu novoj generaciji muzičara koji su ga sledili. Sećanje na njega će zauvek ostati živo u srcima njegove porodice, prijatelja, obožavalaca i svih koji ga vole – izjavila je Jarin.

– Zamolila sam NASA, Event Horizon Telescope i sve astronome i naučnike koji su uključeni u ovo otkriće, da nazovu tu crnu rupu po Krisu Kornelu. To bi bio nadrealan i neverovatan način da se poštuje njegov život i njegov doprinos muzici.Uprkos njenim najboljim namerama, crna rupa je sada označena kao Powehi – havajsko ime koje se odnosi na “ukrašen tamni izvor beskrajnog stvaranja”. Ali nikad se ne zna, možda bi u budućnosti mogli da dodaju Kornelovo ime.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.