Pod hajpom Roketmena: 10 stvari koje niste znali o Eltonu Džonu

Dok Rocketman kupi salve hvalospeva publike i kritičara u bioskopskim salama, red je napisati i koji red o njemu lično – Eltonu Džonu, možda i najvećem engleskom kantautoru svih vremena.

Debi album pevača, tekstopisca, kompozitora i pijaniste Eltona Džona je izašao pod nazivom “Empty Sky”, ali je tek sa drugim albumom, “Elton John”, izdatim 1970. godine, stekao svetsku slavu. “Goodbye Yellow Brick Road” (1973) je njegov najprodavaniji studijski album.Najveći hitovi sa tog albuma su “Candle in the Wind”, “Bennie and the Jets” i “Goodbye Yellow Brick Road”. To ostvarenje još uvek smatra svojim najvećim dostignućem. Elton Džon i njegova grupa su potom izdali još dva albuma, Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) i Blue Moves (1976).

Tokom svoje 40-godišnje karijere Elton Džon je prodao preko 300 miliona albuma i 100 miliona singlova.

Rusi cenzurisali Roketmena: Nema droge, ni LGBT scena

Ipak to su bazične stavke muzičke biografije. Svetku pažnju je privukao i kao jedan od pionira, kako muzičkih, tako i prvih koji su otvoreno otkrili svoju nekonvencionalnu seksualnost. Biti gej u to vreme i to javno obznaniti bio je nesumnjivo hrabar potez.

Elton je ikona pop kulture, kamen temeljac divljih rnr 70-ih i tvorac najlepših balada te ere. Lista njegovih hitova deluje beskonačna – od “Your Song”, preko “Daniel”, “I’m still standing” do “Sacrifice” postao je simbol onoga što nazivamo evergreen-om.

Ime

Eltonovo pravo ime bilo je Redžinald Dvajt, ali ga je promenio kako bi odao poštu kolegi Long Džon Baldriju i saksofonisti Eltonu Dinu. Za srednje ime. odabrao je Herkules.

Slavni kum

Džon je kum mnogim potomcima slavnih. On je kumovao Šonu Lenonu (sinu Joko Ono i Džona Lenona) i Romeu i Bruklinu Bekamu (sinovima Dejvida i Viktorije Bekam).

StilOvih dana, Elton preferira elegantna odela (i punu glavu kose), ali je u ranoj karijeri više naginjao egzibicionizmu. Izlazio je u kostimima ukrašenim perjem, kristalima, neonkama, šljokicama, a oblačio se čak i kao Paja Patak i Kip slobode.

Titula

Elton je dobio vitešku titulu od kraljevske porodice te se formalno zove Ser Elton Herkules Džon, CBE (Commander of the Order of the British Empire) što je treća najviša titula u britanskom plemstvu.

Koncerti

Tokom karijere duge pet decenija, odsvirao je preko 3.500 koncerata u preko 80 država sveta. Ako biste slušali jedan koncert dnevno, trebalo bi vam 10 godina da ga sustignete uživo.

Prekookeanski uspeh

On je treći najuspešniji umetnik u SAD, odmah iza Elvisa i Bitlsa.

Rani jadi

Sa samo 11 godina dobio je stipendiju Kraljevske muzičke akademije, ali ju je ubrzo napustio kako bi započeo rok karijeru.

Most istoka i zapadaU 1979. Elton je prva zapadna zvezda koja je nastupala u SSSR-u. Tako nagizdan, bio je zaista neverovatan prizor Sovjetima.

Prijateljstvo sa najvećim Boemom

Elton je bio izrazito blizak sa Fredijem Merkjurijem. Kada je Fredi umirao od Aids-a ranih 90-ih, jedna od poslednjih stvari koju je učinio bilo je da Eltonu Džonu kupi sliku omiljenog slikara. U jednom od ličnih pisama napisao je:

“Bilo je nepodnošljivo gledati ga kako trune. Slamalo mi je srce da to apsolutno svetlo biva zagađeno AIDS-om. Na samom kraju bio je gotovo slep, nije mogao da se uspravi, ali je svejedno brinuo o drugima”

Naočare

Elton nije morao da nosi naočare, ali je želeo da iskopira svog najvećeg idola, Badija Holija. Posle nekog vremena, oči su mu se privikle na stakla, pa su mu ipak postale neophodne.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.