Ove dve vrste životinja su pred potpunim nestajanjem, tvrde stručnjaci

Ljuskavci ili pangolini su, po svemu sudeći, jedni od najneobičnijih sisara na planeti. Sastoje se od ukupno 8 različitih vrsta koje nastanjuju područja Azije i Afrike (po 4 vrste na svakom kontinentu). Iako se od pasanaca genološki razlikuju kao hrčak od majmuna, najsličniji su im izgledom. Ljuskavci su plašljiva i skrovita noćna stvorenja. Svojim dugim kandžama kopaju zemlju u potrazi za kukcima i mravima koje hvataju ogromnim tankim jezikom. Jezik im je duži od njih samih.



Celo telo im je prekriveno debelim ljuskama što ih čini jedinim takvim sisarem na svetu. U slučaju opasnosti se sklupčaju u gotovo neprobojnu lopticu i ispuštaju neugodan miris koji otera većinu napadača. Nažalost, to očigledno ne vredi za ljude. Iako njihove ljuske nemaju primenu u medicini, s obzirom da su sastavljene od keratina (kao i nokti kod čoveka) – predstavljaju sastavni deo tradicionalne medicine u Aziji.

Meso ljuskavaca se koristi kao luksuzna hrana u različitim kulturama istočne Azije. Kilogram mesa doseže cenu i od 250 američkih dolara.

Istraživanja pokazuju kako je tokom prethodnih decenija iz divljine ukradeno preko milion jedinki ljuskavaca, kao i to da se ne zna precizno koliko je tih životinja preostalo u divljini. Zbog već alarmantne opasnosti od izumiranja, 16. februar je proglašen Svetskim danom ljuskavaca. Na taj način  svet simbolično podiže svest o postojanju ovih neobičnih stvorenja.

Sa druge strane, najveća kolonija kraljevskih pingvina je gotovo nestala. Nimalo optimistične vesti stižu s ostrva Cochons koji je u arhipelagu Crozet kod Antarktika.

Dotična kolonija se smatrala najvećom na svetu, a sada vidimo da se dogodilo ono najgore: smanjila se u poslednjih 35 godina za gotovo 90 posto, upozoravaju nas naučnici.



Od početka osamdesetih godina proteklog veka do danas, “kolonija se smanjila za čak 88 posto, s oko 500 hiljada na 60 hiljada parova za razmnožavanje”, navedeno je u studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Antarctic Science.

Za nevolje koje su ih snašle krivili se vremenski uslovi.

S obzirom da se u jedan par uračunavaju ukupno 4 životinje (roditelji i s njima dvoje mladih), to onda znači da na ostrvu sada živi oko 240 hiljada kraljevskih pingvina.

“To je strahovito veliko smanjenje”, poručio je Henri Weimerskirch, inače glavni autor studije. “Ako je razlog u okolini, tek onda nam ništa nije jasno”, dodao je.



Otkrivena šezdesetih godina 20. veka, ta najveća kolonija se nalazi u prirodnom rezervatu u Južnim francuskim teritorijima (TAAF). Od osamdesetih je počela da se smatra najvećom kolonijom kraljevskih pingvina na svetu.

“Do ove studije, populacija kraljevskih pingvina Južnog okeana procenjivala se na 1.5 milion parova za razmnožavanje”.

Loše vesti koje nam stižu s ostrva Cochons “znače da smo izgubili gotovo celu trećinu globalne populacije,” zaključio je Weimerskirch.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.