Odakle Mostar usred Beograda?

Nema vozača u Srbiji koji ne zna za Mostarsku petlju, najveću saobraćajnicu koju u Beogradu ne možete zaobići. U nju se uliva saobraćaj iz ukupno šest smerova od kojih su i dva najopterećenija pravca u Beogradu – mosta Gazela sa zapada, i sa juga iz pravca sajma tj. bulevara Vojvode Mišića. Petlja se nalazi na evropskim putevima E-75 i E-70Mostarska petlja je započeta 1967. a završena 1974. na mestu naselja Jatagan mala. Prvobitno je zamišljena da služi kao deo gradskog auto-puta Bežanija – Autokomanda, no kako obilaznica oko Beograda nije završena gradski auto-put je postao deo i evropskih auto-puteva.

Međutim, da li ste se ikada zapitali odakle sami  nazivi “Mostar” i “Mostarska petlja”, iz čega je proistekao?

Cela priča vraća nas na kraj šezdesetih i početak sedamdesetih godina priošlog veka. Na mestu današnje petlje nalazio se kružni tok.

Mostar je ime dobio po drvenom mostu kojim su ondašnji varošani prelazili ka Senjaku i koji bi svake godine odnosila nemirna, nabujala Mokroluška reka, a taj deo grada je tako nazvan pre izgradnje petlje.

Petlja je isprva za cilj imala da zbunjuje nove, “zelene” vozače, koji su imali zadatak da se snađu u novonastalom lavirintu i tako poboljšaju svoju veštinu.Tada, nije postojalo puteva koji su imali više traka, pa je sam pojam prestrojavanja bio nepoznanica gradskim šoferima.

Kroz Beograd, tada, prolazio je auto-put, koji je u odnosu na petlju vozačima bio pravo zadovoljstvo.Mnogi Beograđani povezuju naziv Mostara sa završetkom Gazele, i neobični raspored saobraćajnica koje su vijugale ispod mosta. Ipak, istina je malo drugačija.

Danas, Mostarska petlja zauzima površinu od dva hektara. Njena najviša tačka je 22m, a preko nje prelazi tramvajski saobraćaj i zastupljeno je ukrštanje puteva u tri nivoa.

Ima 6 podzemnih prolaza za pešake i četiri pasarele. Na petlji se nalazi četiri autobuske i dve tramvajske stanice. Zanimljivo je i da u petlji postoji semafor (petlje se inače prave da bi se izbegli semafori).

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.