Od precrtanog do najboljeg ikad: Kako je Brejdi postao nedodirljiv i zašto Ameri pojedu milijardu krilaca za Superboul? (VIDEO)

Nji Inglend Petriotsi su postali šampioni NFL lige po šesti put u svojoj istoriji trijumfom u 53. Superboulu nad Los Anđeles Remsima, u meču koji će po mnogo čemu ostati upisan u istoriji američkog fudbala. Ukoliko ste smogli snage da ostanete budni do kasno i preživite konstantne prekide igre (reklame) koji traju pravu večnost, sigurno ste shvatili zašto će se u SAD godinama pričati o ovom meču, ali i da se našalimo na račun neprekidnih pauza – zašto se pojede preko milijardu pilećih krilaca, oko 30.000.000 pakovanja pomfrita i popije više od milijardu litara piva u SAD tokom praćenja ovog duela – treba prekratiti to vreme dok se akcija ne nastavi.

“Utakmicu nad utakmicama” obeležio je izuzetno mali broj poena, pa je postavljen novi rekord po neefikasnosti. Rezultat 13:3 na prvi pogled pokazuje da se radilo o neatraktivnom meču i teškom za gledanje, ali to nije bio slučaj. Neizvesnost i tenzija su iz minuta u minut rasle i nije se moglo pretpostaviti u na koju stranu će se duel prelomiti, sve do nekih devet minuta pre kraja, kada je i dalje na semaforu stajalo onih 3:0 sa poluvremena.

Do tada nevidljivi Tom Brejdi je uzeo stvar u svoje ruke i bilo je jasno da zeleni momci iz Kalifornije više nisu imali šta da traže u Atlanti. Poslao je dug pas koji je rasporio odbranu rivala za Roba Gronkovskog koji je na dve jarde isti i ukrotio, da bi prvi i jedini tačdaun na meču postigao ruki Soni Mišel. Do kraja meča ostalo je vremena samo da se potvrdi ona stara – Napad donosi pobede, a Superboul titule”.

Brejdi je konačno ućutkao i one poslednje “nevernike” i bez premca postao najboji igrač u istoriji NFL. Došao je do svog šestog trofeja u karijeri i osamio se na prvom mestu liste koju je do 53. Superboula delio sa velikim Čakom Hejlijem.

Vidno je da 41-godišnjak nije više na vrhunskom nivou, ali i dalje je sveprisutan. Koliko motiva i želje ima u njemu najbolje govori izjava koju je dao pred Superboul, u kojoj je izrekao da je šansa da se penzioniše – nula posto.

Kada je na draftu 2000. godine zauzeo 199. poziciju, niko osim njega nije verovao da može da napravi iole prosečnu karijeru, a ne da dostigne visine na kojima je i danas, ali i prethodnih godina. Zalaganjem, trudom i odricanjem pokazao je da je sve moguće.

Što je na vrhu i u petoj deceniji života, zaslužna je takozvana “TB 12” metoda koja je u stvari spoj posebnog treninga, načina života i striktne ishrane i važi za jedan od najstrožih metoda u svetu sporta. Npr. Brejdi nikada ne jede šećer, masnu hranu, ne pije alkohol, a čak izbegava i određene vrste povrća.

Takođe, QB Petriotsa je posvećen i taktici i razumevanju igre, pa kada nije na treningu možete ga naći ispred ekrana na kojem iznova i iznova pregladava klipove sa utakmica. Sigurno ni da mu ne odmaže supruga Žizel Bundšen koja sa dečicom strastveno na tribinama prati svaki njegov potez.

Ipak, temelj ove metode je to što fudbaler izbegava konvencionalno dizanje tegova u teretani.

On smatra da se zbog toga ne povređuje, jer ne preopterećuje svoje mišiće. Deo stručne javnosti u SAD se ne slaže sa ovim režimom i upozorava da on nije za svakoga, a pred NFL finale su se pojavili i tračevi da je “TB 12” odgovoran za povrede Roba Gronkovskog koji verovatno završava karijeru iako će na proleće napuniti tek 30 godina. Teže je poverovati da je razuzdani Gronk uspeo da izdrži jedan dan pod režimom svog prijatelja…

Za razliku od svog saigrača, Brejdija ćemo gledati još minimum sledeće sezone, a kako stvari stoje, i do njegove 45. godine do koje tvrdi da će moći da bude na potrebnom nivou. Posle svega što je učinio, ostaje nam samo da mu poverujemo.

Najbolji u istoriji sa svojim guruom Bilom Beličekom želi da dodatno pomeri granice mogućeg, možda već i sledeće sezone…

(Vladimir Šuster)

 

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.