Ne, umereno konzumiranje alkohola ne sprečava moždani udar

Do sada se mislilo kako čaša vina na dan može da spreči pojavu moždanog udara. Međutim, najnovija genetska studija koja je sprovedena na čak 160.000 ljudi dokazuje upravo suprotno.

Jedna ili dve čaše alkoholnog pića dnevno mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i samim time do moždanog udara.Istraživanje su proveli stručnjaci sa Univerziteta Oxford. Glavni vodič studije dr Iona Millwood navodi kako su genetska istraživanja uticaja alkohola na zdravlje novina u nauci. Stručnjaci su u ovom istraživanju želeli da saznaju je li umereno konzumaciranje alkohola štetno ili štiti naše zdravlje.


PROČITAJTE I: 

Šta će biti za ručak? (GALERIJA)

Kada slatkiši menjaju pol: Da li ste probali transrodne medenjake?

Starije majke imaju pozitivan uticaj na razvoj svog deteta


U istraživanju su učestvovali i naučnici sa Univerziteta u Pekingu i Academy of Medical Sciences. Pratili su muškarce i žene iz Kine koji su konzumirali alkohol u periodu od 10 godina. Merili su dve genetske varijante (rs671 i rs122984).Kod muškaraca, manji unos alkohola je pokazivao manji rizik od moždanog udara. Stručnjaci su zaključili kako alkohol povećava rizik od moždanog udara za 1/3 na svaka 4 dodatna pića dnevno (280g alkohola dnevno), a umereno konzumiranje nema nikakvih zaštitnih uticaja na naše zdravlje.

10 000 muškaraca je imalo moždani, a 2000 srčani udar. Prema ovim rezultatima, naučnici smatraju kako je potrebno izvršiti daljnja istraživanja kada se radi o uticaju alkohola na srčani udar.

Kod žena, genetske varijante koje uzrokuju netoleranciju na alkohol nisu imale uticaj na krvni pritisak. Inače žene u Kini ne piju mnogo alkohola (manje od 2% ih je pilo svaki dan te su konzumirale manje alkohola od muškaraca). To sve govori da su genetske varijante kod muškaraca prouzrokovane konzumiranjem alkohola, a ne nekim drugim mehanizmima.Naučnici smatraju kako bi se ovi rezultati mogli primeniti i na ostatak sveta. U Kini je moždani udar na prvom mestu kao uzrok smrtnosti ili invaliditeta. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.