Masovna smrt Indijanaca poremetila globalnu klimu

Kad su Evropljani stigli u Ameriku, uzrokovali su toliko bolesti i smrti da su promenili globalnu klimu, otkriva jedna nova studija.

Evropski doseljenici su ubili 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku od sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi. Uzrokovali su time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procena je naučnika s londonskog UCL-a.Povećanje broja stabala i uopšte vegetacije na području veličine Francuske je rezultiralo masovnim smanjenjem ugljikovog dioksida u atmosferi, navodi studija.

“Do trena kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljikovog dioksida i klima su bili relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. Dakle, to je bila prva velika promena koju vidimo u Zemljinim stakleničkim plinovima”, pojasnio je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Pre ove studije neki su naučnici tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale isključivo prirodne sile.Ipak, kombinacijom arheoloških dokaza, istorijskih podataka te analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktici, naučnici UCL-a su pokazali da je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, najbitnija komponenta globalnog zahlađenja.

“Jedini razlog zbog kojeg je došlo do malog ledenog doba u 17. stoleću je genocid nad milionima ljudi”, potvrdio je Maslin.

Naučnici su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski plin i može otkriti koliko je ugljekovog dioksida bilo u atmosferi pre nekoliko stoleća. Ledene jezgre su pokazale da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promena u 17. stoleću je dovela do hladnijih zima, ledenih leta i propadanja žetve.

Marko Gangbanger Grihović za Editor: Potrebni su nam novi mladi, novi stari, novi bogovi

“Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i takođe doprinose istraživanjima iz područja geografije i istorije”, rekao je Maslin, ističući i da je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinela uspehu evropske ekonomije.

Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike su pomogli širenju evropske populacije i industrijske revolucije.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.