Marihuana po prvi put u istoriji pobedila duvan u Americi

Velika borba protiv pušenja među omladinom konačno je urodila plodom u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se zato povećao broj korisnika marihuane među njima. Više se ne dovodi u pitanje da je to ipak velika pobeda, ali nije baš sigurno ni da li je dobro povećanje korišćenje lakih droga, piše “Rolling Stone“.

Dnevno korišćenje marihuane među srednjoškolcima je po prvi put suzbilo korišćenje cigareta,  prema poslednjim istraživanjima američkog „National Institute on Drug Abuse“.Dok se procenat đaka koji se izjasnio da koristi marihuanu na dnevnoj bazi nije mnogo promenio od prethodne godine, skočivši sa 5,8 procenata na šest, procenat pušača cigareta je pao sa 6,7 procenata na 5.5 procenata.

Uprkos povećanju broja uživaoca marihuane među srednjoškolcima, zabeleženo je da su oni isto tako manje svesni o mogućoj šteti i riziku koje droge mogu da im nanesu.

Do promene je došlo zbog brzog odbijanja korišćenja cigareta među srednjoškolcima koje je značajno opalo u prethodnih pet godina.

Još od 2010. godine, među mlađim srednjoškolcima korišćenje duvana je opalo za 55 procenata. Antipušačke kampanje su po prvi put urodile plodom korišćenjem najeksplicitnjim prikazima posledica koje cigarete mogu da urade. Faktor koji je, takođe, imao velikog udela u smanjenju korišćenja su bile elektornske cigarete.Dr Volkow je ipak izrazila zabrinutost zbog celog rezultata istraživanja, jer visok broj adolescentnih korisnika marihuane je, po nekim preliminarnim istraživanjima, pokazao da počinje da im se poremećuje proces između neurona u još razvijajućem mozgu.

Uprkos svemu, korišćenje nezakontih psihoaktivnih supstanci među omladinom je u velikom porastu, čak i van granica SAD.

Drogirali hobotnice u ime nauke: Šta se desi kada date oktopodima ekstazi? (VIDEO)

„Drago nam je da se broj pušača smanjio, ali mi imamo još mnogo toga da uradimo kako bi sprečili korišćenje psihoaktinih supstanci, pogotovo među omladinom. Njihovi mozgovi su jako osetljivi na sve moguće efekte droga, i mnogo lakše mogu da padnu u bolesti zavisnosti.“, zaključila je dr Volkow.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.