Ljubav je ljubav: Ovaj gej par pingvina odgaja dete bolje nego bilo ko drugi

Bila je to mlada kolonija pingvina, a svi parovi, osim tog jednog, bili su poprilično loši roditelji.

Oni bi odlazili od svojih gnezda, išli na plivanje, ili se igrali, ostavljajući jaja da se hlade. Ovo je bilo zapravo normalno za neiskusne pingvine, a menadžeri mesta gde su se oni nalazili, nisu uopšte bili zabrinuti. Sledeća sezona parenja bi bila uvek bolja, piše The New York Times.

Međutim, jedan par je bio izvanredan. Ne zato što su bili jedini gej pingvini u koloniji, već zato što su Sfen i Medžik izgledali kao da će od sebe stvoriti velike, marljive, pažljive roditelje koji čuvaju jaja. Oni su napravili najveće gnezdo i stalno sedeli na njemu

Znatiželjni menadžeri akvarijuma dali su lutkasto jaje dvome mužjaka. Uzeli su ga, a u oktobru se to jaje izleglo.

Kada su Sfen i Medžik postali par, Australija je prolazila kroz tešku bitku o tome da li bi gej brakovi trebalo da budu legalni. Debata o ljudskim gej brakovima dovela je do trnovitih ličnih i religijskih tenzija. Ova dva marljiva bića, nesvesna političke vreline oko njihovog udvaranja, postala su još veći simbol za zemlju. Svi su smatrali da ako kolonija pingvina to može da pregura, onda čovečanstvo takođe to može da uradi.

Pingivini
Čuvari pingvina ne mogu tačno reći zašto jedan pingvin bira drugog, posebno ovakva dva pingvina kao što su Medžik i Sfen.; FOTO: Wikimedia Commons

Australija je poznata po tome što ima mnogo opasnih stvorenja i na kopnu i vodi: neke od najopasnijih zmija i paukova na svetu žive u toj zemlji, kenguri koji izgledaju kao bodibilderi, kao i velike bele ajkule koje patroliraju pored surfera. Međutim, najveća zvezda u Australiji bio je ovaj pingvinski par.

“Svi vole pingvine”, rekao je Tiš Hanan, šef pingvinskog nadzora.

“Oni nisu kao ajkule”, rekla je glavna paziteljka pingvina Ejmi Lori, druga u komandi. “Niko nije imao loše iskustvo sa pingvinima.”

Čuvari pingvina ne mogu tačno reći zašto jedan pingvin bira drugog, posebno ovakva dva pingvina kao što su Medžik i Sfen.

Medžik, trogodišnji pingvin rođen u akvarijumu Sea Life Melbourne, je uzbudljiv i razigran. On juri za igračkama i svemu što sija. Takođe, uvek pozdravlja posetioce.

Sfen, koji ima šest godina, viši je i ima veći kljun. On je tiši, ozbiljniji i manje zainteresovan za igračke i ljude.

Ali, bilo je jasno šta su Sfen i Medžik nameravali kada su se sreli jednog letnjeg dana u Sea Life Sidney Aquarium-u.

Pingvini
Pingvini se rađaju sa sposobnošću podizanja dece od početka do kraja; FOTO: Wikimedia Commons

Prvo su počeli da se klanjaju jedni drugima.

Onda su donosili jedan drugome pažljivo odabrane oblutke za gnezdo koje su se nadali da će zajedno graditi. Da nijedan od njih nije bio zainteresovan, odbacio bi šljunak, i odgurnuo ga kljunom, ali ovde to nije bio slučaj.

Gospođa Levri je to opisala kao “pristanak”.

Onda su počeli da pevaju. Stojeći zajedno, pevali su dok nisu naučili glasove jedan drugog.

“Vi biste videli Medžika kako stoji na svom mestu i traži Sfena, pa bi ga dozivao, i kada bi ga ovaj drugi video, dotrčao bi i dao mu poklon”, rekla je gospođa Hanan. “Oni su izabrali jedan drugog. To je to. Sada su vezani. “

Ostalih 33 pingvina u koloniji su i dalje flertovali. Mlađim pticama obično treba vremena da biraju svoje partnere.

I nije bilo iznenađenje da su se njih dvojica počela pripremati za jaje.

“Znali smo da će početi da podižu kamenje”, rekla je gospođa Hanan. “I znali smo da će izgraditi najbolje gnezdo.”

Kada je došlo jaje, Sfen i Medžik su se menjali svih 28 dana naizmenično.

Čuvari pingvina su razgovarali.

“Doneli smo odluku u pingvinskom timu i niko nije bio protiv toga”, rekla je gospođa Lavri. “Svaki par koji želi da se upari, odličan je.”

Upozorili su rukovodstvo akvarijuma da će biti dva muška roditelja pingvina. Rukovodioci su to prihvatili.

Akvarijum je stavio video snimak para koji pevaju jedan drugome. Video je kako prave svoje gnezdo.

Posetioci su krenuli da dolaze samo da vide nove gej roditelje, i uvek pitaju turističke vodiče gde su oni. Ništa ih drugo nije zanimalo.

Bilo je i onih koji su se usprotivili upotrebi reči “gej”.

“Reč “neprirodno “je korišćena mnogo puta,” kaže Samanta Entun, menadžer za odnose sa javnošću akvarijuma. “Ljudi su govorili da ih ne treba zvati gej jer su možda samo prijatelji.”

Čuvari pingvina rekli su da politike neće biti na ledu.

“Nećemo obeshrabriti bilo kakvo druženje za naše pingvine”, rekla je gospođa Lavrie. “Ljubav je ljubav.”

“Kada se izvuče, verovatno će početi da razgovara sa svojim roditeljima, a Medžik i Sfen su to prepoznali i počeli da pevaju jajetu pre nego što se izleglo”, rekla je gospođa Hanan.

Njihovo dete – za sada zvano Sfendžik – rođeno je u petak i teži 91 gram. To je bilo jedino jaje koje se izleglo u koloniji.

Prvih nekoliko meseci života ono ostaje blizu roditelja. Sfen i Medžik ga hrane i pevaju mu. Noću ga uguraju u krevet. Pile mora imati glavu okrenutu prema roditeljima kada spava ispod njih, tako da roditelji moraju da koriste svoje kljunove da bi ga držali u pravilnom položaju.

Pingvini
Medžik, trogodišnji pingvin rođen u akvarijumu Sea Life Melbourne, je uzbudljiv i razigran. On juri za igračkama i svemu što sija. Takođe, uvek pozdravlja posetioce. Sfen, koji ima šest godina, viši je i ima veći kljun. On je tiši, ozbiljniji i manje zainteresovan za igračke i ljude.; FOTO: Flickr

Kao i svaki par, Sfen i Medžik su se suočili sa izazovima, uglavnom vezanim za njihovu razliku u godinama.

“Medžik je mlađi i pokušavao je da izbegne roditeljske dužnosti u prvih par dana”, rekla je gospođa Hanan. “Ponekad bi on odlazio da skače i pliva.”

Ali polako je naučio da bude “su-roditelj”. Kada bi Medžik hranio ribu, Sfen bi došao i pevao im.

“Pevao je da ga ohrabri”, rekla je gospođa Hanan. “Da bi Medžik znao da radi pravu stvar.”

Sada je tromesečno pile skoro potpuno odraslo. On ili ona još nema stalno ime. Niti pingvin ima pol. Reproduktivni organi pingvina su unutrašnji, tako da se pol može odrediti samo testom krvi u zrelosti. Međutim, orijentacija i identitet nisu Sfendžikovi najveći problemi.

Jednog jutra, Medžik se igrao sa ostalim članovima kolonije, a Sfen je obraćao pažnju na malenog, koji je bio odvojen u jaslicama. Još jedan pingvin, Rita, došao je preblizu Sfendžika na šta je Sfen samo zamahnuo krilom i blago ga udario kljunom. Dok je mali, čija se ličnost još nije razvila, bio zaokupljen ledom.

“Pingvini se rađaju sa sposobnošću podizanja dece od početka do kraja, bez obzira da li su muški ili ženski, i to je prilično zanimljiva misao koju treba imati na umu”, rekla je gospođa Hanan. “Mi smo isti kao oni.”

Mnogi drugi pingvini traže nove parove za još jednu sezonu parenja. Ali Sfen i Medžik ostaju zajedno. Nedavno je Sfendžik počeo da uči da pliva. Sfen i Medžikc su bili blizu, spremni da mu pomognu.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.