Legenda o srpskom Robinu Hudu: Poslednji hajduk koji je otimao od Austrougara i delio sirotinji

Srpski Robin Hud, bandit ili poslednji vojvođanski hajduk, Crni Maksim bio je strah i trepet za austrougarske bogataše pre Prvog svetskog rata. Delio je sirotinji šakom i kapom, a Srbi su ga naročito obožavali kao najsiromašniji žitelji monarhije.

Njegove mete su uglavnom bili bogataši koji su živeli ili prolazili Južnobačkim okrugom. A koliki je Maksim zapravo bio strah i trepet najbolje svedoči priča da su bogataši u to vreme uvek sa sobom na putu imali i testament – za svaki slučaj, ako Maksim naiđe.O njegovoj domišljatosti i pameti pripovedale su se legende, a naročito je poznata priča o tome kako je opljačkao čuvenog grofa Koteka u Futogu. Maksim je grofu poslao pismo u kome zahteva da mu ostavi 5.000 forinti u šumi, na dogovorenom mestu, inače će sam po njih doći.

Ubrzo se predomislio i u drugom pismu pismu naveo da će ipak lično doći po novac i da će se grof „rđavo provesti“ ako ga ne bude imao kod sebe.

Grofa je uhvatila takva panika da su straže oko njegovo dvorca udvostručene, a unajmio je i dodatno obezbeđenje jer se znalo da će Maksim održati reč. Međutim, dva dana ništa se nije desilo, osim da je dobio zvanično pisme jednog spahije iz Srema koji je želeo da ga poseti i upozna. Grof se obradovao najavljenoj razonodi naročito posle višednevene briga zbog Maksima.Sutradan spahija dolazi kod grofa i posle samo deset minuta napušta imanje. Ubrzo je iz dvorca izleteo i grof Kotek koji je povikao da ga je Maksim opljačkao i da mu je uzeo ne pet već 10.000 forinti.

Straža je tek tada shvatila da nisu prepoznali prerušenog Maksima u kočijama sa grbom.

Maksim je do kočija i kočijaša došao dva dana ranije na imanju pomenutog spahije u Sremu. Predstavio se kao činovnik iz Ministarstva finansija, zbog čega ga je ovaj ugostio na najvišem nivou. Tada je iskoristio priliku da krišom grofu Koteku pošalje pismo sa bogataškim grbom, najavi posetu i pozjami kočije, a ostalo je istorija.Grofa je opljačkao za 10.000 forinti, a duplu cenu mu je naplatio zato što je udvostručio stražu.

Međutim, legenda o vojvođanskom hajduku nažalost nema srećan kraj. Neposredno pre izbijanja Prvog svetskog rata Austrougarska vojska dobila je nalog da pronađe „hajduka sa Fruške gore“ i da se zauvek prekine pljačkanje bogataša.

Više hiljada vojnika uspelo da je locira i opkoli Maksima kome više nije bilo spasa. On je pokušao da se probije kroz njihov obruč i pobegne, ali je ubijen je na licu mesta.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.