Kralj filmske muzike: Džon Vilijams – čovek koji je notama izgradio Holivud

Ako je film pažljivo napisan, režiran i odglumljen, kod gledaoca će izazvati sve željene emocije i bez muzike. Uprkos tome, niko ne može poreći da će film biti daleko lepši, ubedljiviji i kvalitetniji uz mudro komponovane i strateški pozicionirane note. Veliki reditelji zbog toga nerado zapostavljaju muziku, a oko sebe okupljaju kompozitore koji su sposobni da razumeju ne samo suštinu žanra, već i samu dušu filma.Jedan od njih je i Holivudski div Džon Vilijams čije je ime veće od mnogih režisera sa kojima je sarađivao i koji nam je podario kompozicije koje ćemo zasigurno čitav život pamtiti. Američki kompozitor, pijanista i dirigent već 6 decenija suvereno vlada zlatnom obalom Kalifornije, a zaslužan je za neke od najprepoznatljivijih filmskih numera u istoriji. Najviše je sarađivao sa čuvenim režiserom Stivenom Spilbergom u legendarnim ostvarenjima kojima je doprineo taj tanani balans umetnosti i komercijalnosti.

Podsetićemo vas samo nekih od najpoznatijih filmskih tema koje je izumeo: Jaws, Star Wars, Superman, E.T. vanzemaljac, Indiana Jones, Jurassic Park, Schindler’s list, Home Alone, Harry Potter serijal…

Vilijams u svom zavidnom rezimeu ima vrtoglavih 51 nominacija i 5 osvojenih Oskara, 4 Zlatna globusu i čak 24 Gremija, a u broju nominacija Filmske akademije ispred njega je samo Volt Dizni lično. Naslovnu temu koju je napisao za Star Wars Džordža Lukasa iz 1977. godine, Američki filmski institut proglasio je najvećom američkom kompozicijom svih vremena, a čitav soundtrack pomenutog filma sačuvan je u Kongresnoj biblioteci u Nacionalno registru gde se tretira kao nacionalno blago, jer je “kulturološki, istorijski i estetski jedno od najznačajnijih dela u istoriji SAD-a”.
Vilijams je i danas, sa 87 godina, aktivan, tako da nas ne bi preterano začudilo i ako prestigne Diznijev rekord.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.