Koliko novca treba da izdvojite za letovanje ove godine

Novca nikad dosta, ali koliko bi trebalo odvojiti za omiljene destinacije prosečnog srpskog turiste

Veoma bitna stavka kada je letovanje u pitanju, pored cene aranžmana i nacina prevoza na željeno odredište, jesu i cene hrane i pića. Bilo da kupujemo na pijacama ili prodavnicama i marketima, bilo da se hranimo u sopstvenoj režiji ili u restoranima i fast food-ovima, ova kalkulacija troškova umnogome određuje za koju ćemo se destinaciju opredeliti kada godišnji odmor dođe na dnevni red. Grčka

Godinama unazad, Grčka je na prvom mestu za sve koji žele dobru uslugu, kao i ljubaznost i gostoprimstvo po kojima su Grci itekako poznati. Jedinstvena kultura, topla klima, lepa priroda više su nego dovoljni da se sve više Srba opredeli baš za ovu mediteransku zemlju. 

U julu i avgustu, za apartman za dve osobe sa uračunatim prevozom, potrebno je izdvojiti između 170 i 240 eura, dok je tokom predsezone i u drugoj polovini septembra dovoljna čak duplo manja svota novca. Od početka prošle godine Grci su uveli i obavezno plaćanje boravišne takse. 

U kafićima i restoranima cene su tek neznatno promenjene u donosu na prethodnih par godina. Kao i uvek, na ostrvima su malo više cene namirnica i u marketima i u restoranima. 

Dobro poznat i omiljen među našim turistima, giros košta izmežu 2 i 3,5 eura, dok je porcija za oko 3 eura skuplja. Za suvlaki sendvič, pak, potrebno je izdvojiti 2 do 2,5 eura.

Crna GoraKomšije Crnogorci cene ne menjaju drastično već par godina unazad, te se smeštaj uglavnom plaća po danu. U zavisnosti od toga da li idete na odmor u potrazi za provodom ili mirom i tišinom, blizine plaže, kao i uslova u samom smeštajnom objektu, cene variraju od 10 do 20 i više eura.

Prevoz autobus će vas koštati oko tridesetak eura za kartu u oba smera, dok za gorivo, putarine i carine treba odvojiti znatno veću sumu novca. 

Foto: Pixabay

Za kafu u kafiću je potrebno izdvojiti između 1 i 2 eura, kao i za flaširanu vodu, dok su sokovi nešto skuplji i naplaćuju se od 1,5 do 2,5 eura. Četvoročlana porodica će kompletan obrok platiti oko 40 eura, dok se u manjim mestima dnevni meni koji čine glavno jelo, salata, ali i desert mogu naći i do osam puta jeftinije po osobi.

Bugarska 

Bugarska je u poslednje vreme postala popularna i kod turista iz ostalih zemalja u okruženju, ali i iz cele Evrope, jer važi za najjeftiniju destinaciju u regionu. Valuta koja se koristi u Bugarskoj je lev i iznosi oko 60 dinara.

U Bugarskoj možete letovati sa četvoročlanom porodicom uz najam apartmana po ceni od 95 do 165 eura, u zavisnosti u kom periodu se odlučite da idete. Cene hrane u marketima i pijacama su relativno niske, a ni račun u restoranu nakon ručka ili večere neće izazvati glavobolju.

Smeštaj u Bugarskoj je najskuplji u jeku sezone, dakle u julu i avgustu. Ukoliko se ipak odlučite da letujete van sezone, možete da uštedite od 50 – 100 evra. Pre nego što krenete na put bitno je da imate već rezervisan smeštaj, jer ćete tamo jako teško pronaći apartman na licu mesta s obzirom na to da je uglavnom sve unapred popunjeno.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.