Kokain, meskalin, pilule, alkohol: Ovo su najlegendarniji muzički nastupi pod uticajem opijata

Muzika i opojne supstance često idu ruku pod ruku, a ovo su najlegendarniji nastupi “urađenih” velikana:

Green Day u Las Vegasu 2012. godine – Alkohol i pilule


Dok su svirali na tradicionalnom “I Heart Radio” festivalu u Las Vegasu, frontmen Bili Džo Armstrong ugledao je da mu organizatori pokazuju kako je ostao još minut svirke.“Jedan je**ni minut! Dajete mi jedan je**ni minut… Mora da me zaje***ate! Ja nisam je**ni Džastin Biber”, rekao je, između ostalog.

Razbio je gitaru, izjurio sa bine, a već sledećeg jutra primljen je na rehabilitaciju. Malo je reći da je bend bio primoran da otkaže niz koncerata, te da je skandal značajno uticao i na prodaju tada novog albuma.

Poison na MTV muzičkim nagradama 1991. godine – Kokain


Poison je već 1991. godine značajno izgubio na značaju, ali ih je ovaj nastup vratio u fokus muzičke scene, mada, ruku na srce, nije im doneo nove fanove. Trebalo je sviraju pesmu “Unskinny Bop” ali je gitarista, tada u jeku kokainske zavisnosti započeo “Talk Dirty to Me”. U jednom trenutku mu je instrument iskačen iz pojačala, a sve se završilo legendarnom tučom u bekstejdžu.Džordž Harison, američka turneja 1974. godine – Kokain


Kasne 1974. Džordž Harison je započeo dvomesečnu američku turneju kako bi promovisao prosečni LP Dark Horse. To je bio prvi put da je jedan od Bubica napravio samostalnu američku turneju od kad se bend raspao 1966. Svirao je i pesme Bitlsa koje je sam komponovao (mada i poneku Lenonovu), ali je dao i Raviju Šankaru dosta prostora na nastupima. Publika nije bila oduševljena. Harison je očajno zvučao, što zbog laringitisa, što zbog planine kokaina koja nije doprinela poboljšanju vokalnih sposobnosti.

Van Halen, 1983. US festival – Alkohol i kokain


Van Halen je pre ovog peha već bio na tromesečnoj turneji, ali kada im je jedan od osnivača Epla, Stiv Vozniak dao 1,5 miliona dolara, da nastupaju kao zvezde “Heavy Metal Day”, nisu mogli da ga odbiju. Na binu nisu stigli u jednom komadu, tj. delovali su potpuno raspalo i pre nego što su počeli da sviraju. “Praktično su padali po bini. Dejvid Li Rot je bio toliko pijan, mrmljao je zaboravljao tekst, pa čak i da hoda”, izjavio je Vozniak povodom “koncerta”.

Bob Dilan i Džoni Keš, Kardif 1966. – Ko zna?


Fanovi već četiri decenije spekulišu na kojim su drogama bili ovi muzički titani te lude 1966. Mnogi su ubeđeni da je u pitanju heroin, dok drugi tvrde da je u pitanju slonovska doza amfetamina pomešana sa alkoholom i manjkom sna. Dilan dugo nije želeo da prizna šta je u pitanju, ali je jednom prilikom za Rolling Stone magazin izjavio: “Bio sam turneji neprekidno pet godina. Umorilo me je to. Bio sam na raznim drogama, između ostalog. Ne želim tako da živim više”.Santana na Vudstoku 1969. godine – Meskalin


Vudstok je postao simbol simbioze opijata i muzike, što je Karlos Santana svakako želeo da iskoristi. Hteo je da bude urađen. “Kada smo stigli, oko 11 ujutru, rekli su nam da nastupamo u 20h, pa sam pomislio – Super, odradiću neke psihodelike, pa ću se spustiti do nastupa. Oko 14h me je najjače radilo, a neko je rekao – Ako se ne popnete sada na binu, nećete ni svirati! To je bilo to”.

Igi Pop, Mančester 1977. godine – Ko zna?


Dionis rok muzike deluje da je izdrogiran još više u svom elementu nego inače, a ako nešto daje značaj toj tvrdnji to je svakako ovaj nastup 1977. Nikada u istoriji toliko laka pesma nije zvučala kao genijalna improvizacija na granici neozbiljnog.

Ejmi Vajnhaus, Beograd 2011. godine – Alkohol


Poslednji i ujedno i najtužniji nastup soul dive. Njena borba sa alkoholom postala je na neki bizaran način i neodvojiv deo same muzike koju je pisala, ali ovo joj je svakako najgori nastup u kratkoj, ali blistavoj karijere.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.