Kokain definitivno ubrzava vaš metabolizam, tvrdi nauka

Kokain je odavno imao reputaciju zbog toga što je korisnike održavao mršavim – dosta se pisalo u ovom članaku o tome za “Los Angeles Times” još 1990. godine.

Međutim, nova studija o muškarcima zavisnim o kokainu ispituje kako, tačno, kokain čini korisnike tanjima.Kokain može fundamentalno da promeni vaš metabolizam organizma, prenosi Science Direct. Iako zavisnici jedu više i imaju izmenjene nivoe proteina koji bi ih terali da dobiju na težini, ipak će na kraju imati manje telesne masti od onih koji ne koriste kokain.

Ovo može pomoći lekarima da kontrolišu težinu onih koji prestanu da koriste kokain, te je istraživački tim, četiri neuronaučnika sa Univerziteta u Kembridžu u SAD, napisao rad koji su objavili u časopisu Appetite. Mnogi koji prestanu da konzumiraju kokain dobiju na težini, stoga mnogi i ne ne žele da apstiniraju i tako nastavljaju upotrebu ove psihoaktivne supstance.Zavisnici od kokaina prijavili su da jedu više kalorija, masti i ugljenih hidrata. Ipak, oni su imali manje masti u sebi nego oni koji nisu zavisni.

Istraživački tim je proučavao 65 muškaraca. Trideset i pet od njih bili su aktivni korisnici kokaina.

U proseku, koristili su kokain 15 godina u obliku u prahu. Ostali muškarci su bili povezani sa godinama sa zavisnicima, ali nikada nisu koristili kokain i nisu imali nikakvu istoriju upotrebe supstanci. Većina korisnika kokaina, s druge strane, takođe je zavisno i od drugih supstanci kao što su opijati.

LSD kao lek za alkoholizam i mentalno zdravlje

Devedeset i jedan procenat zavisnika od kokaina zavisilo je od nikotina. U poređenju sa muškarcima koji nisu bili zavisni o bilo čege, zavisnici od kokaina su se izjasnili da jedu više kalorija, masti i ugljikohidrata. Pa ipak, njihovi indeksi telesne mase – srazmena težina i visina – bili su isti kao i njihovim vršnjacima iste starosti koji nisu koristili kokain.Zavisnici su zapravo imali manje telesne masti nego nezavisnici, dok su obe grupe imale istu količinu mršave telesne mase.

Taj rezultat je bio posebno upečatljiv zato što pušači duvana obično imaju više telesne masti od nepušača iste visine i težine, ali izgleda da je kokain prevazišao to: Zapamtite, 91% korisnika kokaina u ovoj studiji je takođe zavisilo od duvana. Zavisnici od kokaina imali su viši nivo leptina, proteina koji je povezan sa povećanjem težine i kontrolom apetita, nego nezavisnici.

Razlika nije bila statistički značajna, ali sugeriše da se nešto drugačije događa u metabolizmu zavisnika, zaključili su istraživači iz Kembridža.

Kokain može ometati sposobnost ljudi da skladište masnoće, što bi objasnilo zašto su zavisnici vitkiji, ali i zašto žele da jedu više masne hrane.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.