Kako pušenje marihuane utiče na vozačke sposobnosti

Pre par godina izglasan je Zakon o legalizaciji rekreativnog korišćenja marihuane u saveznoj državi Washington što je omogućilo sprovođenje eksperimenta s tri učesnika koji su dobrovoljno pristali da popuše jedan gram marihuane, a učesnica i znatno više od grama, stoga su potom testirane njihove vozačke sposobnosti kako bi se proverio uticaj konzumiranja marihuane na vožnju.

Ispitivani su na zatvorenom području poput poligona, a u vožnji je učestvovao instruktor autoškole kako bi posmatrao reakcije učesnika u vožnji, ali i sprečio eventualne negativne posledice.Vožnju je pazio i član lokalne policije koji je prethodno prošao trening za uočavanje vozača koji upravljaju vozilom pod uticajem različitih supstanci.

Važno je napomenuti da eksperiment ne zadovoljava naučna načela jer se zaključak donesen na temelju tri učesnika ne može generalizovati ni na jednu populaciju.

Međutim, ako ga razmatramo u kontekstu prethodno sprovedenih istraživanja o uticaju marihuane na vozačke sposobnosti, primetićemo da je ovo područje istraživanja vrlo zanimljivo, možda i vredno sprovođenja novih istraživanja znatno većeg značaja.

Sewell, Poling i Sofuoglu u preglednome radu objavljenom 2009. godine u The American Journal on Addiction zaključuju da je vožnja pod uticajem marihuane manje opasna od vožnje pod uticajem alkohola, ipak najgora je opcija kombinacija tih dveju supstanci.

Naime, negativni uticaj marihuane na kognitivne sposobnosti u većoj je meri zavisan od količine te supstance, nego što je slučaj kod konzumiranja alkohola, odnosno već i male doze alkohola imaju značajan uticaj na vozačke sposobnosti, dok je kod marihuane ta povezanost nešto niža.

Takođe je veća varijacija u uticaju marihuane na vožnju zbog većih razlika u toleranciji, načinu pušenja i brzini apsorpcije THC-a, njenog aktivnog sastojka.Marihuana ima manje štetan uticaj na kognitivne sposobnosti korišćene tokom vožnje prvenstveno zbog toga što ona interferira s visoko automatizovanim vozačkim aktivnostima, a vrlo malo utiče na složene radnje koje zahtevaju svesnu kontrolu, dok alkohol ima suprotan učinak.

Moramo da razgovaramo o prednostima organske hrane

Osim toga, konzumenti marihuane su, za razliku od osoba pod uticajem alkohola, svesni svojih ograničenja, stoga razvijaju niz strategija ponašanja kojima uspešno nadoknađuju nedostatke izazvane uticajem marihuane.

Međutim, kada se alkohol i marihuana kombinuju, strategije se ne mogu uspešno da se razviju i koriste pa je zato kombinacija ovih supstanci štetnija nego upotreba same marihuane ili samog alkohola.

LSD kao lek za alkoholizam i mentalno zdravlje

Rezultati nedavne studije Instituta za istraživanje rada pokazali su kako je legalizacija medicinske marihuane u SAD-u povezana s dramatičnim padom u broju prometnih nesreća.Istovremeno, istraživanje objavljeno u British Medical Journal zaključuje da su vozači pod uticajem marihuane učestvovali u gotovo dva puta više automobilskih nesreća s težim posledicama ukoliko se vožnja automobila odvijala nekoliko sati od pušenja trave, a video u prilogu izvrsno pokazuje kako marihuana negativno utiče na vozačke sposobnosti učesnika.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.