Kako nas je Dizni lagao?

Lenjost ili?

Kompanija Dizni diz(aj)nirala nam je detinjstvo želeli to da priznamo ili ne, a danas su na korak od kompletnog monopola nad zabavnom industrijom. Čini se da od njihovih franšiza, rimejkova i večitog ponavljanja ne možemo da živimo, ali ako ćemo iskreno, tako je oduvek bilo, i to bukvalno

Video koji su fanovi napravili pruža jasniji uvid u to kako je Dizni oduvek bio sklon recikliranju, čak i svojih najvećih ostvarenja.

Kompanija pravi dugometražne animirane filmove skoro 100 godina, filmove na kojima je nebrojeno genaracija stastavalo. Inovacija i kvalitetna animacija postali su simbol studija koji nam je pružio hitove poput “Kralja lavova”, “Lepoticu i zver”, “Malu sirenu”, ali čak su i najveći umetnici skloni da prepakuju, kopiraju i kradu.

Za neke od ovih scena smo već znali da liče, ali su pojedine neverovatno podudarne. Pritom se ne radi o nekim opskurnim filmovima, već o onima koji su definisali čitavu eru svetske kinematografije.

Treba ipak imati u vidu da je u vreme kad su ova ostvarenja nastajala, animacija bila izrazito skupa i da se ceo svet radio ručno, mada pojedini animatori koji su radili za kompaniju smatraju da je ponavljanje, odnosno precrtavanje bilo nepotreban težak poduhvat. Ali, ako ćemo biti potpuno iskreni, ne mislimo da ovaj prestup na bilo koji način smanjuje neosporni kvalitet filmova.

(L.R.)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.