Kako je svih 13 beogradskih naselja dobilo ime?

Beograd, jedan od najznačajnijih centara na Balkanu gde su se koplja ukrstila u mnogih ratovima i bitkama, poprište brojnih sukoba, star je preko sedam milenijuma. Nazivi njegovih naselja izvedeni su tokom dugog niza godina iz velikog broja legendi, a neke od njih i danas živi

1. Dedinje, naselje sa mnoštvom raskošnih kuća u formi porodičnih vila je, prema jednoj teoriji, naziv dobilo od naziva „dede“ koji je nekada davno bio starešina muslimanskog manastira. Po podacima popisa iz 1560. godine, jedna od beogradskih tekija imala je svoje vinograde upravo na ovoj opštini. Prema drugoj teoriji, naziv potiče zbog dedinjskih dvorova porodice Karađorđević, građenih u periodu 1924-1936. godine.

dedinje
Youtube/JustSki

2. Konjarnik su po završetku Prvog svetskog rata naselile izbeglice Ruskog građanskog rata – Kalmici. Oni su krajem dvadesetih godina izgradili pagodu koja im je služila kao budistički hram u Kozarčevoj ulici, dok su na prostoru današnjeg naselja Konjarnik napasali svoje radne konje, po čemu ovaj kraj i dobija ime. Pagoda izgrađena u to doba, srušena je tokom nemačke okupacije.

3. Najstarije naselje na teritoriji Novog Beograda je Bežanijska kosa. Ovo područje je bilo naseljeno još u Neolitu, što dokazuju arheološka iskopavanja. Pod sadašnjim imenom poznata je od 1512. kada je bila dom za 35 srpskih porodica koje su pobegle preko Save u Srem nakon pada srednjovekovne srpske države.

bezanijska-kosa
Foto:Youtube/Arriva Media

4. Čukarica je ime dobila po Čukarevoj mehani koja se nalazila na mestu Crkve svetog Đorđa. Seljacima koji su nosili robu na pijacu bila je jako značajna, kao i ostatku stanovništva, jer su se tu zadržavali, odmarali, a ponekad i ostavljali svoje zaprege. Tu se nalazila i Čukar česma, kao i mehana koju je držao Čukara Stojko.

5. Karaburma je na starim turskim kartama područje koje je imenovano kao Kajaburun („stenoviti rt“).

6. Sa Senjaka se pružao najbolji pogled na ostatak grada, tako da je vrlo brzo postao željena lokacija višim klasama Beograda, kao i stranim diplomatama. Naziv je dobio po senu koje se držalo upravo na teritoriji ovog naselja, kako požari koji su zbog njega izbijali ne bi nastajali na teritoriji celog Beograda.

View this post on Instagram

Сењачка

A post shared by Александар Писањук (@aleksandarpisanjuk) on

7. Skadarlija, najstarija sačuvana beogradska celina, nosila je naziv „Ciganska mala“ jer su je naseljavali Romi. Nakon podizanja prvih daščara, ovaj deo grada poznat po kaldrmi, u sve većem broju naseljavaju Turci i Srbi koji su počeli da podižu kuće s baštama. Nakon turskih hanova, počelo je osnivanje prvih srpskih kafana: Tri šešira, Dva jelena, Vuk Karadžić, i mnoge druge. Sadašnji naziv dobija 1872. godine.

skadarlija
Youtube/ben sedin

8. Zemun je svoj naziv dobilo po zemunicama-kućama u kojima je stanovništvo tada živelo. Za vreme prvog krstaškog rata imalo je naziv „Zli grad“, kako su ga krstaši zvali.

zemun-madlenijanum
Foto: Editor.rs

9. Prema jednom predanju, Vračar je ime dobio prema junaku-neverniku Vračaru koji je na toj teritoriji imao kolibu. Druga priča kaže da ime potiče od vrapčijih polja jer je tu mnogo ptica bilo nastanjeno. Treće predanje kaže da su Turci verovali da Srbi koji su tu živeli vračaju.

Hram-svetog-save
Foto:Editor.rs

10. Poreklo imena naselja Žarkovo je zaista jako, jako zanimljivo i liči na bajku. Nekada je tu živeo zmaj koji je činio zlo, a bio je u vlasništvu baba Jule po kojoj je Julino brdo dobilo naziv. Hrabri Žarko suprotstavlja se zmaju i spasava selo, i u njegovu čast naselje je ponelo ime. Nešto realnija priča je da je tu živeo Proćimur Žarko, no turski činovnici u XVI veku su ga prosto i jednostavno nazivali „Žarkovo selo“, pa je otuda i ostao naziv sve do današnjih dana.

I svaki dan sunce nama sija..

Publiée par Arsic Vlada sur Samedi 2 février 2019

11. Veruje se da je Miljakovac naziv dobio po Miljakovačkim izvorima, za koje se smatra da su jedni od najčistijih u Beogradu, čiji su stanovnici mislili da je voda sa ovih izvora lekovita, te ih nazivali „Malim izvorima“.

12. Prva verzija priče po kojoj je Palilula dobila ime kaže da su se tu nalazile postrojenja za preradu cigle, a dimnjaci na objektima u kojima se glina pekla su bili u obliku lula. Druga verzija vezana je za kneza Miloša Obrenovića koji je nastojao da urbanizuje tu oblast, pa je stare zanate opasne po život izmestio iz gradskih zona u „fišetije“. U njima je bilo zabranjeno pušenje zbog opasnosti od eksplozije. Na izlasku iz ovih oblasti nalazila se jedna tabla u obliku lule koja je označavala da je odatle pušenje dozvoljeno.

View this post on Instagram

😁😍

A post shared by magicofworld🌎🍌 (@_magicofworld_) on

13. Ime Mirijevo potiče od turske reči „mirija“-dažbina, a postoji i verzija da ime potiče od stanovništva makedonskog sela Mirovo koje je došlo u ovaj kraj bežeći od Turaka.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.