Kada Albert Ajnštajn piše pismo Milevi Marić

Više od 5 000 dokumenata, pisama i prepiski koje je Albert Ajnštajn napisao do 44. godine života objavljeno je na internetu. Ovi dokumenti otkrivaju manje pozante detelja iz porodičnog života velikog naučnika.

U jednom od pisama Ajnštajn opisuje trenutak kada je saznao da je dobio ćerku. Pismo je poslato iz Berna 4. februara 1902. godine, nakon što je Albert saznao da se njegova supruga Mileva Marić porodila u Srbiji i donela na svet Lizerl Ajnštajn.PROČITAJTE I: 

Bol sa kojom naučis da živiš

Kada Džordž Orvel recenzira Hitlerov “Mein Kampf”

Jugosloveni sa stanice Zoo: Dani kada je SFRJ proždirala narkomanija


„Da li je zdrava i da li je plakala kako treba? Kakve okice ima? Na koga više liči na tebe ili na mene? Ko je hrani? Da li je gladna? Toliko je volim, a još je nisam ni upoznao“.Dalje u pismu Ajnštajn fascinirano piše o ćerki, oduševljen idejom da on ima dete („to mora da je jako zanimljivo“) i moli svoju suprugu da je nacrta kada se oporavi od porođaja.

Sudbina Lizerl Ajnštajn do danas je nepoznata. Neki veruju da je ona umrla odmah po rođenju, dok drugi veruju da su je roditelji dali na usvajanje.

Pored devojčice Ajnštajnovi su imali još dva sina, Hansa Alberta i Eduarda. Ubrzo nakon što je njihov brak upao u krizu, Albert je počeo aferu sa svojom rođakom Elsom Lovental.

Tri godine starija Elsa, koja je iza sebe već imala jedan brak i dete, bila je razlog zbog kog je Albert odlučio da završi brak sa Milevom. U pismu napisanom 22. maja 1912. opisao je svoju frustraciju.„Jako patim zato što mi nije dozvoljeno da istinski volim, da volim jednu ženu koju mogu da pogledam.“

Albert je podneo zahtev za razvod braka sa Milevom 1916., koji je Mileva potpisala po završetku rata. Elsa i Albert su se venčali nekoliko meseci kasnije.

Elsa je ostala uz naučnika do kraja života.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.