Jelena je najbolja matematičarka Evrope: Matematika je lepa, pod jednim uslovom (VIDEO)

Učenici Matematičke gimnazije iz Beograda osvojili su drugo mesto na 11. Međunarodnom takmičenju “Romanian Master of Mathematics”, koje je održano u Rumuniji.

Srpski đaci odneli su pet medalja.

Na takmičenju iz matematike u Bukureštu koje je trajalo od 20. do 25. februara, učestvovale su 24 najbolje svetske srednjoškolske reprezentacije, a članovi ekipe Srbije, osvojili su jednu zlatnu medalju – Pavle Martinović, dve srebrne – Aleksa Milojević i Jelena Ivančić i dve bronzane – Jovan Toromanović i Miloš Milićev, dok je Vukašin Mihajlović dobio pohvalu.

U ekipnom plasmanu Srbija je delila drugo mesto sa Korejom, iza ekipe Sjedinjenih američkih država, a slede Izrael, Rusija i Kina. Lider srpskog tima bio je Dušan Đukić, a zamenik Nikola Petrović.

Jelena Ivančić koja ima samo sedamnaest godina je trenutno najbolja mlada matematičarka u Evropi, a natakmičenju iz matematike za devojke u Firenci osvojila je zlatnu medalju sa maksimalnim brojem poena, rešivši tačno svih šest postavljenih problema.

U poseti Matematičkoj gimnaziji, dočekala nas je pomalo stidljivo, ali, širokog osmeha.

pehari-matematicka-gimnazija
Foto: Editor.rs

Bez lažne skromnosti, ova brilijantna devojčica objasnila nam je šta za nju čini uspeh, kako izgleda kada sednete ispred teških zadataka na takmičenju i u čemu leži ključ velikih dostignuća.

“U Rumuniji sada, osvojila sam srebro, a letos sam u istoj zemlji, na Svetskoj matematičkoj olimpijadi takođe osvojila srebro, kao i zlato na Evrposkoj matematičkoj olimpijadi za devojke”.

Na pitanje kako je proteklo poslednje takmičenje i da li je imala tremu, odgovara nam:

” Pa, uvek imam tremu. Ali, kada dođe taj trenutak gde mi daju zadatke, ona nestaje. Prosto se fokusiram i tada nema straha. Inače, celo takmičenje funkcioniše tako što za dva dana rešavamo tri zadatka i imamo četiri i po sata vremena i individualno je. Na kraju se sabira timski rezultat”.

Jelena nam je objasnila da je osečaj koji je sa pobedom donela iz Rumunije jako dobar:

” Osečaj je sjajan, pogotovo mi je drago što ostale države na taj način prepoznaju Srbiju i znaju da smo mi dobri. Na primer, dosta njih iz Amerike je čulo za Srbiju, ali ništa o njoj ne znaju. Ovako, sada postoje drugi razlozi zbog kojih se za našu zemlju zna. To mi je baš drago”.

Jelena provodi dosta vremena vežbajući matematiku. Ona bi želela njime da se bavi kada odraste:

” Obožavam matematiku, ali usklađujem obaveze sa drugim stvarima. Dešava se da četiri do pet sati vežbam. Ali, uvek napravim pauzu. Pored matematike, interesuje me informatika, jer taj predmet zahteva sličan način razmišljanja”.

Za sve one koji se matematike plaše, najbolja mlada matematičarka Evrope ima sledeći savet:

” Uopšte nije strašna i zaista je jako lepa. Najbitnije je razumeti osnove. Ljudi ih ne nauče, a kasnije nastaju problemi, a kasnije dolaze teže stvari za koje su potrebne upravo te osnove. Zato im sve ide nizbrdo i matematika im pravi problem. Ali, kada jednom shvate poentu, moći će logički da zaključuju, što je stvarno jako zanimljivo i lako.

Od Jelene nas, nadamo se, očekuje još mnogo pobeda. Uskoro sledi takmičenje u Ukrajni, Evropska matematička olimpijada za devojke.

Želimo joj puno sreće i uspeha.

(Dunja Čavić)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.