Islamska država je poražena, ali njeni sledbenici i dalje uteruju strah

Godinu i po nakon što je u Iraku poražena Islamska država, militanti još uvek izazivaju strah među stanovništvom svog bivšeg kalifata na severu Iraka, piše AP. Islamska država je doživela strahoviti vojni poraz od kojeg nikada neće moći da se oporavi.

ISS-ovci koji se još uvek skrivaju na planinama i u pećinama pojavljuju se tokom noći te otimaju, zlostavljaju ili ubijaju stanovnike. Namera im je da zastraše meštane, da se osvete doušnicima i da otimaju novac kako bi se finansirali.Bila je prohladna januarska večer, a Khadija Abd i njena porodica upravo su završili s večerom u kući na svojoj farmi kada su dvojica naoružana muškaraca uletela u njihov dom.

Jedan je nosio civilnu odeću, a drugi vojnu uniformu.

Rekli su da su iz 20. divizije iračke vojske koja kontrolisala grad Baduš na severu Iraka. No zapravo se radilo o militantima Islamske države koji su se spustili s okolnih planina u Baduš kako bi sproveli osvetničku misiju.Ispred kuće ih je čekalo još 13 naoružanih muškaraca. Odveli su Khadijina muža i njegova dva brata u dvorište i ubili ih. Hteli su da ih kazne jer su pružili neke informacije iračkoj vojsci.

Kad je Khadija pokušala da spreči militante da izvedu muškarce iz kuće, ISIS-ovci su je pretukli. Zatim su smestili nju, ostale žene i decu u jednu sobu i rekli im da će im pucati u čelo ako izađu iz kuće.

Islamska država je vojno poražena, ali njena avet lunja svetom

Khadija je čula vojnike kako napolju pričaju do 22 sata na arapskom dijalektu koji nije mogla razume. Onda je nastala tišina, a ona je pomislila da su vojnici odveli njenog supruga i braću na ispitivanje.

U zoru je otišla po vodu iz bunara. U travi je ugledala žuti rukav košulje svog supruga. Približila se i vidjela kako sva tri brata leže mrtvi u lokvi krvi. Vojnici su verovatno koristili prigušivače pa porodica nije čula pucnjeve.Irački zvaničnik smatra kako se na području Iraka skriva između 5.000 i 7.000 ISIS boraca.

“Iako je teritorija nekadašnjeg kalifata u potpunosti oslobođena, njihovi borci još uvek ne odustaju. Žele da se vrate“, rekao je general Čed Frenks, zamenik zapovednika obaveštajne službe američke koalicije.

U gradovima na severu, irački vojnici traže osumnjičenike na temelju obaveštajnih informacija. Pretražuju kuće i odvode ljude na ispitivanje.

U jednoj raciji, kojoj su svedočili novinari AP-a, iračke trupe došle su u kuću čoveka koji se dan ranije vratio u Baduš. Spomenuti muškarac pobegao je iz grada neposredno pre nego što ga je preuzeo IS u leto 2014., no njegov otac i jedan od braće pridružili su se Islamskoj državi.

Kada se muškarac vratio, lokalni šeik odmah je obavestio iračku vojsku. Vojnici su pretražili kuću, proverili njegove telefonske zapise i ispitali ga o njegovom ocu i bratu.“Kunem se, uništili su mi život”, rekao je čovjek. Na pitanje o Islamskoj državi, on je insistirao: “Nikada nisam imao posla s njima.” Vojnici su ga odveli na ispitivanje, ali je kasnije pušten.

Međutim, podsećanja radi, kurdske i savezne vlasti pritvorile su oko 1500 dece u Iraku zbog njihove navodne povezanosti s Islamskom državom, rekli su iz nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW), a prenosi BBC.

Prema izveštaju iz marta, decu pritvaraju i muče kako bi se iz njih izvukle informacije.HRW je pozvao savezne vlasti i vlasti Iračkog Kurdistana da izmene zakone o borbi protiv terorizma kako bi se okončala hapšenja dece, ukazujući na to kako se time krše njihova međunarodna prava.

Deci dosuđena zatvorska kazna irački i kurdski zvaničnici nisu do sada komentarisali celi slučaj, a vlasti kurdistanske regije već su ranije odbacile prethodne izveštaje HRW-a u kojima se spominje mučenje dece kako bi se došlo do informacija o Islamskoj državi

U izveštaju HRW-a stoji kako su krajem 2018. godine iračke i kurdske vlasti držale oko 1500 dece u pritvoru zbog njihove navodne povezanosti s Islamskom državom.Najmanje 185 strane dece osuđeno je zbog optužbi za terorizam i dodeljena im je zatvorska kazna.

U izveštaju se navodi da su lokalne vlasti krivično gonile decu za koju su smatrale da su povezane s ISIS-om, da su ih mučili i da im nisu omogućili pravedno suđenje.

Naime, organizacija Human Rights Watch je prošle godine intervjuisala 29 dece koja su bila držana u pritvoru zbog navodne povezanosti s ISIS-om.

19 djece reklo je da su bila mučena i da su ih tukli plastičnim cevima, električnim kablovima ili šipkama.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.