Inflacija superheroja: Od super dosade do Dizni monopola – Šta nas sve očekuje u 2019. filmskoj godini?

Čeka nas burna filmska godina…

Prošlo je već nedelju dana od Superbola koji je, kako to obično biva, kao sportski događaj, ostao u senci “specifičnog” nastupa benda Maroon 5, mada, ako ćemo biti iskreni,  jedan od najvećih gladijatorskih spektakla na planeti stanovnici SAD gledaju i zbog reklama, koje su višestruko duže od utakmice i nastupa slavnih muzičara.

Legenda glasi da se na marketing u ovoj noći troši više novca nego svih ostalih dana u godini zajedno. Nije da imamo nešto protiv Bud light piva, KFC i ostalih proizvoda kompanija koje ulažu milionske cifre kako bi građani “slobodnog sveta” otvorili svoje novčanike, ali mi ćemo se posvetiti isključivo holivudskom delu, odnosno predstojećim blokbasterima koji su po našem skromnom mišljenju pomalo zakazali, bar što se trejlera tiče, te ćemo im dodati sve one koje željno iščekujemo u 2019. godini.

Čini se da će i ova filmska sezona proći u nadvijajućoj senci Mikija Mausa. Iz kompanije Dizni stiže bar 8 filmova koji će garantovano zaseniti konkurenciju, bar finansijski. Ovaj put posvetićemo se superherojima koji nas čekaju u bioskopskim salama narednih meseci

Captain Marvel (Kapetan Marvel)

Prvi od predstojeća tri filma smeštena u takozvanom MCU, Marvelovom univerzumu vraća nas nekoliko decenija unazad. Čini se da Kerol Denvers, odnosno naslovnu heroinu koju glumi Bri Larsen žele da iskoriste kao ključni faktor protiv ljubičastog titana dolenavedenog ostvarenja, te joj brže bolje daju solo film. Ali ko zna, možda će njena borba sa rasom Skrulova koji menjaju oblik i učenje pod originalnim Mar Velom (Džud Lou) imati zadovoljavujuć zaključak. Mnogi fanovi stripova nagađaju da se radi o pripremanju za serijal pod imenom Tajni rat, ali šta to tačno znači? Što se trejlera tiče, najbolji utisak ostavlja neverovatno ubedljivo kompjutersko podmlađivanje Semjuela L. Džeksona.

The Avengers: Endgame (Osvetnici 4)

Trejler za ovaj film ostaće upamćen u istoriji kao najgledaniji svih vremena, bar do prvog sledećeg nastavka. Kako se naši heroji nose sa porazom i čuvenim Tanosovim “snepom”? Manji deo njih koji se nije pretvorio u vegetu deluje ubijeno u pojam, ali nema ničega što neki kvantum, vremensko-prostorni kontinuitet ne može da popravi, zar ne?

Spider-Man: Far from home (Spajdermen: Daleko od kuće)

Ova najava je možda i najveća greška kompanije koja gotovo i ne ume da pogreši. Niko nije sumnjao da ćemo dobiti novog Spajdija, ali s obzirom na to da smo svedočili potresnoj sceni gde mladi Piter Parker umire na rukama Tonija Starka u stilu “Prohujalo sa vihorom”, loš je potez da se pre zaključka Osvetnika 4 pokaže trejler koji kao da želi da nam kaže – Džaba ste krečili! Sve je ok.

X-men: Dark phoenix (X-men: Mračni feniks)

Da li je zaista ikoga briga za ovaj film? Čini se da se i iz samog Marvela prave ludi. Naime, čitav projekat rađen je dok je mutantsku franšizu radila Fox produkcija, čim je Dart Maus preuzeo ovu kompaniju gotovo sav marketing je sveden na minimum. Možda i žele da film propadne kako bi rimejkovali franšizu i implementirali u MCU? Ko zna, u svakom slučaju, legendarna stripska priča već je jednom amaterski prenesena na veliko platno u vidu providnog “X-men: Last Stand” pre desetak godina, a novi pokušaj za sada ne deluje ambicioznije.

Shazam! (Šazem!)

Smešno je kada DC, najveći konkurent Marvela u obračun ulazi samo jednim adutom, ali i oni Kapetana Marvela za bitku imadu. Ne, nismo pogrešili, originalno ime ovog heroja i jeste bilo Kapetan Marvel, ali usled brojnih pravnih nadmetanja dve kompanije, izgubio je tu titulu, iako ju je znatno ranije ponosno nosio. Ipak, nakon katastrofe zvane “Liga pravde” potencijalno nas čeka osveženje u DC univerzumu, bar držimo palčeve da je tako. Nadamo se da će mlađani Bili Betson iskoristiti sve adute svog alter ega – S za mudrost Solomona, H za snagu Heraklea, A za Atlasovu istrajnost, Z za moć Zevsa, A za hrabrost Ahileja, M za brzinu Merkura i najzad “!” za – “daj napravite bar jedan dobar film pobogu!”

 Hellboy (Helboj)

Zašto?! Ko je uopšte tražio ovaj film. Odgovorno tvrdimo da je gotovo svaki ljubitelj strip autora Majk Minjole i velikog Crvenog želeo treći film, povratak Rona Perlmana i Gijerma Del Tora za kormilom, ali izgleda da ne možemo pobeći od rimejkova, rimastera… Rijane? (uglavnom svega na “ri”) . Dejvid Harbor koji se dokazao ulogom u šarmantnoj Netfliksovoj seriji “Stranger Things” ne izgleda loše kao cinični rogonja, ali to jednostavno nije to. O “marvelovskom” humoru koji vlada trejlerom da ne govorimo. Bar ćemo gledati Milu Jovović što je uvek plus.

Ostanite uz nas, u narednom tekstu posvetićemo se animiranim hitovima koji prete da nam ili unište detinjstvo, ili ga… pa rimejkuju.

(Luka Radovanović)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.