Igra prestola ili granatiranje Dubrovnika: Zašto je epska serija epski omanula?

Ostavite svaku nadu vi koji ulazite u Vesteros.

Nikada u istoriji zabavne industrije nije bilo toliko podela među fanovima kao poslednjih godinu, dve dana. Ispravka – Toliko oštru polarizaciju ipak ne bih nazvao “podelom”, jer ona nekako podrazumeva dve ravnopravne polovine. Bojim se da su oni duboko razočarani ipak masovniji.

Fanovi Igre prestola juče su izgubili i poslednju nadu da postoji unapred osmišljen, zadovoljavajući i nadasve logičan uzročno-posledičan zaključak omiljene serije. Taj osećaj praznine, izneverenih očekivanja i podmukle izdaje dugo će izjedati svakoga ko se ubrajao u ljubitelje sveta Pesme leda i vatre. Pobogu, pa niko nije očekivao “happy end”, ali ovo je zaista sumanuto.Poput mnogih, laskam sebi da sam još pre početka emitovanja poslednje sezone (preciznije na sredini prethodne) predvideo scenaristički sunovrat, te osim nekoliko uvredljivih replika, izostala mi je emotivna reakcija, ali znam kakav je osećaj.

Igra prestola, sezona osma i da, da, ni mene “nije” briga

Krajem 2017. godine, nakon što sam, zadržavajući besni plač, izašao iz bioskopske sale, proklinjući “Poslednjeg džedaja” zarekao sam se da neću više bezuslovno ulagati emocije tamo gde je “šok novitet” važniji od tradicionalnog osmišljenog narativa. Ta galaksija je ipak iza mene, nekada davno, negde daleko.

Ovo nije Igra prestola… Ovo je neki Mnogoliki serijal koji je na se navukao kožu kvaliteta, fantastične muzike, pristojne glume, genijalne scenografije ali bolno, bolno šupljeg scenarija koji je retroaktivno uspeo da obezvredi sve prethodne, dosada neupitne, sezone.Luda Deneris, prvi haški optuženik svog imena, bi trebalo da evocira nekakvu Ahilejevu srdžbu zbog smrti ljubimca Patrokla (Misandei), ali je postala samo novi Ratko Mladić. Homerov junak nije zagadio reku Skamander telima žena i dece, dok je gonio Hektora oko Troje. Čak ni sama Sersi Lanister za svih osam sezona (uključujući i čuveno finale prethodne) iza sebe nije ostavila lavinu tela kojom može da se pohvali Radovan, pardon, Majka Zmaj(ev)a. Karakterizacija platinaste Kalisi, uprkos odbrani manjine, preokrenuta je pritiskom na dugme (ili zvono, kako vam drago). Ako ništa drugo, srbski nacionalisti su najzad imali priliku da gledaju granatiranje Dubrovnika. Dobro je, dokle god je pomenuti zločin u domenu epske fantastike.

Odsustvo Martinovog pera najočiglednije je na primeru braće Lanister. Tirion je… pa, dobrodušni imbecil. Od najinteligentnijeg, najpragmatičnijeg, ali ipak moralno ispravnih načela, Martinov glas u serijalu, sveden je na nesposobnog slepca. Džejmijevo iskupljenje fenomenalno je građeno nizom sezona da bi se vratio na početak, u zagrljaj sestre bliznakinje, koja ipak nije stradala prema proročanstvu (osim ako joj plafon Crvene tvrđave nije neki rod).O Džoniju Snežnom nemam reči. Čovek koji je umro radi velike plemenite ideje, koji je gledao u neprijateljske oči voljene žene vođen istom tom idejom, postao je, pa, pussywhipped. Kasno pokajanje Egonu stiže.

Pored ove petorice, Noćni kralj iz Igre prestola izgleda zaista jadno

Niko, apsolutno niko, osim Sandora “Pseta” nije ostao dosledan svom liku, tako da možda i ne treba tugovati. Igra prestola nije upropaštena, jer ovo Igra prestola nije. Što se nas tiče, najverovatnije nećemo više trošiti slova na ovu seriju.

Šta kažemo poslednjoj epizodi Game of Thrones-a? Not today, and not ever again!

(Luka Radovanović – otišao u Rajićevu na Starkbaks)

WEB PREPORUKE

Komentari:

  1. Čim su krenuli sa potpuno besmislenim hajpom, kao da reklamiraju novi Pronto ili pastu za zube jasno je bilo da će poslednja sezona biti očaj. Da ne govorimo o borbi za Wintefall koja je toliko naivan i besmislena da je sada svi u kući koristimo kao diuretik. Ovo je preglupo čak i za prosečnog amera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.