Fejsbuk objavio rat antivakserima

Nedelju dana nakon što je YouTube odlučio da ukloni reklame koje podržavaju antivakcinaške stavove, sličan potez doneo je i Facebook.

Naime, u Facebooku su takođe krenuli u borbu protiv onih koji zagovaraju izbegavanje vakcinisanja dece. Na službenom blogu objavili su promenu poslovne politike kojom će dezinformacije i štetne sadržaje koji se šire Facebookom, a tiču se antivakcinaškog trenda, pokušati da svedu na najmanju moguću meru, a opet, kako naglašavaju, bez cenzure slobodnog izražavanja.Umanjiće značaj stranica i grupa koje podstiču ovakve ideje, pa će se one mnogo ređe viđati u preporukama, News Feedu i rezultatima pretrage.

Antivakcinaški oglasi biće zabranjeni, a reklame neće moći da se prikazuju ni ciljnoj grupi ljudi koji se predstavljaju kao antivakcinaši – takva segmentacija je takođe ukinuta.

Nalozi koji, uprkos tome, postavljaju oglase protiv vakcinisanja dece biće izbrisani.vakcina
Foto: Pixabay

Sadržaj koji se protivi vakcinisanju dece biće na sličan način uklonjen i s Instagrama, a ljudima koji pretražuju informacije o antivakcinaškom pokretu biće ponuđen edukativni sadržaj. On bi trebalo da im skrene pažnju na naučne činjenice.

“Potpuno smo posvećeni sigurnosti naše zajednice i nastavićemo da radimo na tome”, poručuju ovom prilikom iz Facebooka.U ovim trenucima najveća svetska društvena mreža polako, ali sigurno se osipa, tako da se svaki njen korak mora pažljivo posmatrati kroz lupu. Da li je ovaj čin samo dobar (ili loš) poslovni potez, pošto kompanija Marka Zakerberga dosad nije pokazivala značajniju socijalno-moralnu brigu za dobrobit čovečanstva? Vreme (ne)će pokazati.

Šta ova odluka zapravo znači i koliko je zapravo korisna? Iako je ovom prilikom pozdravljamo, jer smatramo kako je apsurdno što u 21. veku uopšte postoji pokret antivakcinaša, ograničavanje njihovog delovanja po društvenim mrežama, pod pomenutom parolom “bez cenzure slobodnog izražavanja” može stvoriti kontraefekat. Nedovoljno su jasne ingerencije tog slobodnog govora, ali ukoliko su potrebne čak i pomalo licemerna opravdanja pri suzbijanju ovako štetnog trenda, zdrav razum nas primorava da ih podržimo.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.