Đavolje igralište: Vrata pakla postoje i nalaze se u Turkmenistanu

Na svetu postoji mnogo stvari koje ostavljaju bez daha, ali malo je fascinantnih lokacija kao što je gasni krater u turkmenistanskoj Dervezi.

U pustinji Karakum 1971. godine sovjetski istraživači su mislili da su pronašli naftu, ali se desila jedna nezgoda koja je pokazala da to nije slučaj. Oprema i kamion koji je prevozio naučnike su se survali u rupu, da bi zatim iz nje počeo da se širi metan. Geolozi su iz straha da bi gas mogao da se proširi okolinom i ugrozi stanovništvo odlučili da rupu zapale, očekujući da će se plamen ugasiti posle nekoliko dana.

Prolazile su nedelje, meseci, godine, ali vatra se nije ugasila i ona gori sve do dana današnjeg. Meštani su sasvim razumljivo prozvali ovaj lokalitet “Vratima pakla” i nije moguće predvideti kada će se vatra ugasiti.

Prečnik rupe je 69 metara, dok je dubina 30. Površina celog kratera je 5.350 metara kvadratnih. Predsednik Turkmenistana je naložio 2004. godine da se selo Derveze i njegovih 350 stanovnika iseli iz bezbednosnih razloga.

Gasni krater je postao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Turkmenistanu, i od 2009. godine posetilo ga je 50.000 ljudi.

(V.Š)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.