Da li ste čuli za Mustang, zabranjeno kraljevstvo na krovu sveta?

Da biste stigli od najbližeg aerodroma do prestonice Tibeta, Lo Mantanga, potrebno je pešačiti čak šest dana, uz nadoknadu u iznosu od sedamsto dolara, koliko nepalska vlada traži od svih stranih posetilaca. Naime, to je cena posete ovoj udaljenoj oblasti tibetanske civilizacije. Iako bez kilometara asfaltiranog puta, ova divlja, surova i vetrovita zemlja puna je mitova i legendi, ali i duhovnika i samostana.PROČITAJTE I:

Kako je zaista nastala čuvena, nemačka taktika Blickrig?

Šta znači reč fašizam?


Skrivena visoko u nepalskim Himalajima na granici sa Tibetom, nekadašnja kraljevina Lo sastoji se od dve klimatke regije: donjeg i gornjeg Mustanga. Dok je prvi predeo vlažniji i zeleniji, drugi je, obzirom da se nalazi severnije od glavnog himalajskog planinskog lanca, veoma sušan i gotovo bez vegetacije. Zahvaljujući vetrovima, u stenama se mogu videti zanimljive urezane informacije. Modro nebo presecaju spektakularni himalajski vrhovi okovani snegom i ledom.Iako je nepalska vlada otvorila Mustang za strance 1992. godine, još uvek su potrebne posebne dozvole za ulazak u Gornji Mustang. Poseta poslednjem zabranjenom kraljevstvu smeštenom iza snežnih Himalaja pravo je vraćanje u prošlost. Među njima najpoznatije su zastavice koje lelujaju na vetru, karavani mazgi natovarenih vinom i žitom koji se kreću neutabanim planinskim stazama kroz klanac reke Kali Gandaki, koji se smatra najdubljim klancem na svetu. Od pamtiveka predstavlja glavnu trgovačku rutu između Indije i Tibeta. Reka Kali Gandaki razdvaja planinske lance zapadni Daulagiri i istočnu Anapurnu.

Iako se nalazi u nepalskim granicama, Mustang je jedna od poslednjih enklava netaknute tibetanske kulture. Lo ili Lobas, kako se nazivaju stanovnici ove oblasti neguju svoj jezik, kulturu u tradiciju.

Kroz istoriju je Mustang mnogo puta menjao ime. Od naziva Mun Tan i Mantang, u XIV veku ga je monah Ame Pal ujedinio u zapadnjačku izvedenicu, kako se i danas zove. Iako duhovno i kulturno povezan sa Tibetom, zadržao je izvesnu samostalnost, te se na njegovom čelu, makar samo formalno, nalazi kralj Jigme Dorje Trandul, 25. po redu iz loze Ame Pala.

Delom zbog geografske izolovanosti, ali i ograničenih poseta stranaca, ovo područje ostalo je sačuvano od velikog broja savremenih, kako pozitivnih tako i negativnih, uticaja. Ipak, i pored toga, život u zabačenim i oskudnim planinskim krajevima naterao je stanovnike na selidbu za boljim uslovima za život.Mustang je posebno interesantan pustolovima i istraživačima koji žele da istražuju o tajnim podzemnim bibliotekama, ali i izgubljenim gradovima. U korist toga, 2007. godine u pećinama kamene pustinje Luri Gompe pronađeno je pedeset i pet freski koje opisuju život Bude, ali i mnoštvo korisnih predmeta starije religije bon. Sveti tekstovi religije bon za koje se mislilo da su izgubljeni pronađeni su upravo na ovoj teritoriji.

U malom selu Tsarang, na putu prema nekadašnjoj prestonici Lo Mantangu, nalazi se samostan Sakja i petospratna palata Tsarang Džong iz XIV veka u kojoj se i danas nalazi najveća biblioteka drevnih tekstova Mustanga.

Tokom najvažnije godišnje svetkovine Tiji ili Hajka na demone, kako je još nazivaju, stanovništvo se okuplja u prestonici. Tu izvode ceremoniju proterivanja demona kog povezuju sa nestašicom vode. Ova prolećna proslava obeležava kraj sušne zimske sezone i početak vlažnijeg razdoblja i traje tri dana.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.