Da li spiritualni turizam uništava ajahuasku?

Ajahuasku, “ceremoniju isceljenja i duhovnog putovanja” Kečua indijanci u gornjem toku Amazona koriste još od neolita. Već pola veka, naučnici pokušavaju da proniknu u tajnu njene delotvornosti i potencijalne upotrebe u konvencionalnim medicinske svrhe.Ajahuaska je, zapravo, složenica i u prevodu znači “duh predaka”. Iskustva ljudi koji su prošli kroz ovu ceremoniju se drastično razlikuju, ali mnogi od njih tvrde da vrede više nego godine psihoterapije. Ceo proces se obavezno odvija uz prisustvo šamana koji lagano uvodi zainteresovane u ceremoniju.

Što zbog veće obaveštenosti, alternativnih medija, ali i aktualne supkulture, potražnja za ajahuaskom u svetu postala je (ne)očekivano visoka. Halucinogeni čaj je postao svojevrsna bajka, piše Motherboard.“Sveta tajna Indijanaca vremenom je postala puka zabava”, tvrdi Moizes Planko, pripadnik Ašaninka plemena u severnom Brazilu.

Biljni čaj, koji se pravi kombinovanjem retke vrste rastinja u srcu Amazona je postalo “izabrana” droga čak i mnogih poznatih ličnosti. Za amazonska plemena to nije “party supply”; оni ajahuasku koriste već 5.000 godina kako bi komunicirali sa svojim božanstvima, dok trenutni trend obesmišljava čitav ritual.

Iznenadna potražnja za ajahuaskom je utrostručila cenu, jer sastojci ne mogu da se prosto posade. Biljke uspevaju isključivo u gustim prašumama Amazona. Potrebne su ima godine da sazre, dok su rezerve limitirane.

“Ajahuaska nije šala. Beli čovek želi da patentira naš ritual, da ga iskorišćava zarad profita, ali spiritualni svet nije na prodaju”, dodaje Planko.Takozvani “Ajahuaska turizam” opstaje tako što opovrgava njegove reči, a najzaineresovaniji su svakako milenijalci skloni spiritualnom, studenti, joga instruktori i generalno svi oni koji samo površno “razumeju” o čemu je reč.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.