Černobil kao grad duhova u XXI veku (GALERIJA)

Černobilska katastrofa se desila pre više 30 godina, odnosno 1986. godine. U to vreme, kada je vest buknula, ceo svet je bio u strahu od potpunog horora koje su mislili da će ih snaći. Verovalo se da su dani odbrojani, i da je nesreće iz Černobila samo vesnik smaka sveta. Radioaktivnost raznošena vetrom potom je najviše pogodila zdravlje stanovnika susedne južne Belorusije, ali isto tako i krajnjih severnih prostora Ukrajine te jugozapadnih prostora Rusije, čija je granica takođe bila u neposrednoj blizini. Oblaci radioaktivne prašine zaustavili su se tek nad Skandinavijom u severnim djelovima Europe. Direktne i indirektne posledice radioaktivnog zračenja osetilo je do 5 miliona ljudi. Zdravstveni problemi kod velikog broja ljudi ostali su prisutni sve do danas, a poseban problem predstavlja kvalitetno zbrinjavanje okoline u neposrednoj blizini nuklearne elektrane.Međutim, sve je to nekako prošlo; nemili događaj je ostao, koliko-toliko, lokalizovan, a grad u potpunosti napušten. On je nakon svega toga bio mračna inspiracija za nebrojene distopijske priče, filmove i video igre o mutantima koji su bili posledica ogromne radijacije.

Uskoro takođe izlazi iz mini-serija HBO produkcije koja će obuhvatiti taj period. Editor je pronašao slike iz današnje perspektiva kako izgleda taj grad duhova u XXI veku.


PROČITAJTE I: 

Epidemija smrtonosnog sintetičkog narkotika: Fentanil je 50 puta potentniji od heroinaVesnik promena? Državna televizija iznenadila sve gledaoce, ali samo na jedan dan

Car Akihito – Čovek čija je tekovina moderni Japan


Černobil
FOTO: Pixabay
Černobil
FOTO: Pixabay
Černobil
FOTO: Pixabay
Černobil
FOTO: Pixabay
Černobil
FOTO: Pixabay
Černobil
FOTO: Pixabay
Černobil
FOTO: Pixabay
Černobil
FOTO: Pixabay

A pogledajte i snimak nadolazeće serije: 

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.