Alarm je upaljen: Srpski huligani pokazali da nisu ništa bolji od ameba iz Splita

Javnost u regionu ostala je zgrožena posle napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, kada su huligani štanglama nemilosrdno tukli sportiste na Rivi. Događaj sličnog karatkera desio se u Kruševcu – Afrikanci koji nose dres Napretka Ibrahima Ndijaje i Samjuel Baha Regis fizički su napadnuti od strane navijača svog kluba, ali na svu sreću prošli su bez težih povreda.

Njihov klub se vrlo brzo oglasio posle ovog incidenta i stao u njihovu zaštitu.

– Njih dvojica su išli kroz park i Endijaje je pričao telefonom na svom jeziku. Pratila su ih dvojica, koji su imitirali njegov govor. Endijaje se okrenuo i rekao im da nema potrebe to da rade. Napadači su ih potom psovali, a kada su Endijaje i Baha nastavili da koračaju, Endijaje je dobio udarac u potiljak, pretpostavlja se „bokserom”. Endijaje ima udarac po glavi, rasekotinu, ali je fizički dobro, ne baš i psihički, jer bi ovo moglo da ostavi posledice po njega. Rekao mi je i da smatra da se više neće osećati bezbedno. Uznemiren je – izjavila je za Mondo portparolka Čarapana.

Šta se to dešava na navijačkoj sceni na Balkanu?

Na sve i svašta smo navikli od huligana, ali drugi napad na sportiste u samo nekoliko dana je znak da se upali alarm. Nadamo se da će ovaj nemili događaj naići na osudu kao onaj koji se desio u Splitu.

Još uvek nisu poznati svi detalji, ali ako se radi o zločinu motivisanim rasizmom, očekujemo reakciju nadležnih organa koja će biti upozorenje za sve ekstremiste.

Srbija nikada nije, niti će biti rasistička zemlja.

– Oni ostaju fudbaleri Napretka i igraće. Lekarski tim daće procenu zdravstvenog stanja Ndiaje i proceniti kada će moći da se priključi ekipi. Objasnili smo mu da to što se njemu i saigraču Bahi dogodilo može da se desi svakom od nas i da svuda ima nerazumnih i nasilnih ljudi – rekla je Vasićeva.

Nešto kasnije se oglasio i trener Milorad Kosanović, koji je bez dlake na jeziku pričao o nemilom događaju.

– Čuo sam šta se dogodilo, jer su me odmah zvali iz kluba. To nisu dobri momci, to su najbolji momci. Pogotovo ovaj Ibra, koji je u Srbiji šest godina. On je deo kluba, deo Napretka dugi niz godina. Mora da su ih napale neke pijane bitange ili ko zna ko… Provocirali su ga, on im je rekao zašto to radite i onda su krenuli da ih biju. Strašno! Meni mnogo smeta što smo mi to dozvolili, da se to dogodi. Ibra je sjajno dete, govori i srpski. Nikada nije pokazao zlu nameru, prema bilo kome. Momak “par ekselans”. Dete koje ne pije, ne puši, kojem je porodica sve. U majci i ženi vidi sve u životu. Taj momak nije mrava zgazio. Kreteni… Njega su našli da biju. Koliko znam povrede nisu teške, moći će da igraju fudbal. Međutim, poznavajući Ibru, njemu je povređena duša! Njega će to da boli. To će ga uništiti. Mnogo je osetljiv. Ne znam kako će prebroditi sve to što ga je snašlo. Ibra je pravdoljubiv i istinoljubiv, ovo će ga dotući. Ne mogu da verujem da je to doživeo. Da ga napadne neka pijana ili nadrogirana bitanga i misli da ima prava da radi šta hoće  – izjavio je Kosanović za “Kurir”.

(Editor.rs)

WEB PREPORUKE

Leave a Reply

Your email address will not be published.